Γολγοθάς για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

Γολγοθάς για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είχαν δύο άσχημα νέα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Το ένα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ σε διάστημα περίπου δύο μηνών έχασε τρεις μονάδες. Και το δεύτερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαμψε ελαφρώς, λόγω της αύξησης της συσπείρωσης, και πέρασε στη δεύτερη θέση.

Ο συνδυασμός αυτός έχει προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμό στα ενδότερα του Κινήματος, ενώ και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πλέουν σε… πελάγη αισιοδοξίας. Για ορισμένους, η ανατροπή αυτή στις δημοσκοπήσεις ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανιζόταν από την εσωτερική κρίση το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναπτύξει την αναγκαία δυναμική προκειμένου να ξεφύγει.

Το προβάδισμα που εξασφάλισε κατά καιρούς ήταν αναιμικό και, όπως έδειξαν τα γεγονότα, εύκολα ανατρέψιμο.

Σταδιακά, το Κίνημα περιήλθε σε ένα δημοσκοπικό τέλμα και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε, όπως τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, η στάση που τήρησε σε ορισμένα ζητήματα μείζονος σημασίας.

Ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η στάση που τήρησε δεν ήταν καθαρή, αρνήθηκε να στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ οι εξηγήσεις που έδωσε η ηγεσία δεν κρίθηκαν επαρκείς από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Από την άλλη, και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να πείσει για τις ηγετικές του ικανότητες αλλά και ότι διαθέτει αξιόπιστο και αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία συγκεντρώνει σταθερά μονοψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η χαμηλή αποδοχή του Ν. Ανδρουλάκη επηρέασε αρνητικά την πορεία του Κινήματος.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, θα επιδοθεί σε έναν διμέτωπο αγώνα (κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα λοξοκοιτούν και προς το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρ. Λοβέρδος.

Είναι προφανές ότι ο πήχης έχει χαμηλώσει αρκετά και πλέον ο στόχος είναι η δεύτερη θέση έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα εκδηλωθούν τάσης αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.

Ωστόσο, την ίδια άποψη δεν έχουν άπα­ντες στο Κίνημα, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι κριτήριο θα αποτελέσει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει και όχι μόνο η θέση.

Το χειρότερο σενάριο, αυτό που απεύχονται στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι το ΠΑΣΟΚ να τερματίσει τρίτο στις ευρωεκλογές. Τότε ακριβώς θα αρχίσουν να βαράνε τα τύμπανα του πολέμου και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι απρόβλεπτες και ραγδαίες.

Διψήφιοι
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν πρέπει να αναμένονται. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Ανατροπή δεν είναι, αλλά σε αυτές τις ευρωεκλογές ίσως έχουμε πέντε κόμματα με διψήφιο ποσοστό, κάτι ασυνήθιστο για τα εγχώρια δεδομένα. Εκτός από τα τρία πιο πάνω, το 10% είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν να υπερβούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, που βρίσκονται σταθερά σε ανοδική πορεία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ