Οι ασθενείς θα πληρώνουν το clawback στον ΕΟΠΥΥ – Νέο «χαράτσι» 1 – 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις – Στα 5 ευρώ ο εμβολιασμός Covid στα φαρμακεία

Οι ασθενείς θα πληρώνουν το clawback στον ΕΟΠΥΥ – Νέο «χαράτσι» 1 – 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις – Στα 5 ευρώ ο εμβολιασμός Covid στα φαρμακεία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Έναν έξυπνο και πονηρό τρόπο βρήκε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης προκειμένου να μετριάσει τις διαμαρτυρίες των ιδιωτικών διαγνωστικών και εργαστηριακών κέ­ντρων για τον άδικο φόρο, το λεγόμενο clawback, που πληρώνουν οι συγκεκριμένοι πάροχοι από τον καιρό που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Από την 1η Απριλίου, με ειδική διάταξη που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», «οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα έσοδα αυτά που θα εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς θα απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Με λίγα λόγια, οι ασθενείς θα συμμετέχουν στη μείωση του clawback των παρόχων, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μη χάνει ούτε ένα ευρώ και οι πάροχοι να έχουν ζεστό χρήμα.

Στα 5 ευρώ το κόστος για εμβολιασμό Covid στα φαρμακεία

Στο μεταξύ με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται ότι οι πολίτες θα πληρώνουν 5 ευρώ σε περίπτωση που θέλουν να εμβολιαστούν για Covid στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και δεν επιθυμούν να το κάνουν δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας. Η διάταξη αυτή ξεκινά να καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να πληρώνονται έξτρα για υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες, πέραν της διάθεσης των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σε πολλές χώρες της ΕΕ οι φαρμακοποιοί αποζημιώνονται από τους πολίτες για υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως είναι ο εμβολιασμός, η μέτρηση της πίεσης ή του σακχάρου, κ.ά., δεδομένου ότι απασχολούνται επιπλέον ώρες. Για την ώρα, αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά ίσως συμβεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ