Κοίτασμα φτιαγμένο από… χρυσό στους Μολάους Λακωνίας – Έχουν εντοπιστεί στρατηγικής σημασίας ορυκτά
H ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗ…
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Κάποιοι θεωρούσαν γραφικούς ή υπερβολικούς όσους έλεγαν στο παρελθόν ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα. Γιατί πίστευαν ότι μόνο το πετρέλαιο είναι το ορυκτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει τη μοίρα ενός τόπου.
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αποδεικνύεται ότι το πετρέλαιο χάνει την πρωτοκαθεδρία. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αφθονούν στη χώρα μας, θα σημαδέψουν την επόμενη μέρα του πλανήτη. Και κάποια ορυκτά καθοριστικά για την καθιέρωση της νέας ενεργειακής και τεχνολογικής πραγματικότητας, τα οποία σπανίζουν και ως εκ τούτου είναι υπερπολύτιμα, βρίσκονται στο υπέδαφος περιοχών της ελληνικής επικράτειας.
Μπορεί, δηλαδή, η Ψωροκώσταινα να πλουτίσει; Από την τρώγλη να μπει στο παλάτι και από ψωμί κι ελιά να τρώει… χαβιάρι;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αρκεί αυτά που έχουμε να γνωρίζουμε ότι τα έχουμε και να μην περιμένουμε να τα βρούμε τυχαία και, φυσικά, να μη μας τα πάρουν οι ξένοι για ένα ξεροκόμματο, όπως γίνεται συνήθως…
Αυτά δεν τα αναφέρουμε επειδή εξαπλώνεται η αξιοποίηση των ΑΠΕ ούτε επειδή έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων σε ελληνικό υπέδαφος ή ΑΟΖ. Τα αναφέρουμε γιατί είδαμε τη γεμάτη ενθουσιασμό και αισιοδοξία ανακοίνωση της αυστραλιανής εταιρείας Rockfire Resources, η οποία πραγματοποιεί έρευνες σε κοίτασμα στους Μολάους Λακωνίας και ανακάλυψε ότι σε αυτό… κρύβονται στρατηγικής σημασίας ορυκτά. Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα LinkedIn και αναφέρουν ότι στόχος των ερευνών, που ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου χρόνου, ήταν η επιβεβαίωση των ευρημάτων του ιστορικού πυρήνα του κοιτάσματος που είχαν επισημανθεί στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες αργύρου, ψευδαργύρου και μολύβδου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εντοπίστηκαν κοιτάσματα γερμανίου υψηλής ποιότητας και αυξημένου γαλλίου, που είναι οι πρώτες ύλες για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση και θεωρούνται στρατηγικής σημασίας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διότι διαθέτοντας αυτά τα ορυκτά παύουν να εξαρτώνται από την Κίνα.
Το γερμάνιο χρησιμοποιείται για τις τηλεφωνικές οπτικές ίνες ως καταλύτης πολυμερισμού και στην παραγωγή φωτοβολταϊκών, ενώ το γάλλιο στην παραγωγή smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και στα τσιπ των υπολογιστών.
Γάλλιο σε μεγάλες ποσότητες έχει ανευρεθεί και στα βουνά της Βοιωτίας από την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου και θεωρείται ότι είναι αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση ολόκληρης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Με την προσθήκη δε και των κοιτασμάτων των Μολάων η χώρα μας θα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή του εξαιρετικής σημασίας αυτού ορυκτού.
Να, λοιπόν, που η Ψωροκώσταινα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Joachim Schnürle από το Pixabay