Τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης επισείει ο Μητσοτάκης

Τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης επισείει ο Μητσοτάκης

Χαρακτήρα εθνικών εκλογών σκοπεύει να προσδώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και να αναβαθμίσει στο ύψιστο δυνατό το διακύβευμα της αναμέτρησης.

Στην προσπάθειά του αυτή, δεν θα διστάσει, ως φαίνεται, να καταφύγει ακόμη και στην κινδυνολογία όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στη χώρα. Τουτέστιν, η προεκλογική ρητορική του δεν θα περιοριστεί στα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά θα… επεκταθεί και στα εσωτερικά, κρού­οντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν αν κι εφόσον στις 9 Ιουνίου δεν επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, όπου επισήμανε ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ποιο κόμμα πιστεύει διαχρονικά στις αξίες της Ευρώπης και μπορεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας.

Δεν περιορίστηκε, ωστόσο, εκεί, έκανε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές «θα κρίνουν αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα και αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών».
Ανεβάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους τόνους, ο πρωθυπουργός στοχεύει πολλαπλούς στόχους:

Πρώτον, θέλει να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων της παράταξης, που μετακινούνται σε μικρότερα κόμματα της Δεξιάς είτε σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το ποσοστό των συγκεκριμένων ψηφοφόρων κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Δεύτερον, επιδιώκει να περιορίσει τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου, καθώς διαχρονικά οι ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται με μειωμένο ενδιαφέρον από σημαντική μερίδα πολιτών. Και αυτό με το σκεπτικό ότι δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανασύρει τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης, με σκοπό να… τρομάξει τους χαλαρούς ψηφοφόρους!

Τρίτον, επιχειρεί να αναχαιτίσει το κύμα δυσφορίας ή και οργής που διατρέχει την ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, διότι γνωρίζει καλά ότι σε αντίθετη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί προ δυσάρεστων γεγονότων στις 9 Ιουνίου. Σε πρόσφατη έρευνα, 6 στους 10 πολίτες είπαν ότι οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρωτίστως, όμως, προς την κυβέρνηση.

Τέταρτον, φορτίζοντας το προεκλογικό κλίμα, ο πρωθυπουργός στοχεύει στην επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Δυόμισι μήνες πριν στηθούν οι κάλπες η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κινείται πέριξ του 70%.

Ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που στις εθνικές εκλογές του 2023 ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία τώρα έχει περάσει απέναντι στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Και αυτό εξαιτίας των πολιτικών επιλογών (νόμος για ομόφυλα ζευγάρια) της κυβέρνησης αλλά και των κακών (αναποτελεσματικών) χειρισμών σε μια σειρά ζητήματα, όπως, η ακρίβεια, το Μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα κ.ά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ