Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανεβάζει στροφές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανεβάζει στροφές

Έρχονται νομοθετικές αλλαγές στη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου εκκρεμούν 11.000 αδίκαστες υποθέσεις.

Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμη η νέα Δικονομία για το ΣτΕ, που θα προβλέπει ότι στο εξής στην επεξεργασία των υποθέσεων θα μετέχουν και οι νεότεροι δικαστικοί, που μέχρι τώρα διαδραμάτιζαν μόνο επικουρικό ρόλο.

Οι υποθέσεις, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δεν θα φθάνουν στο ακροατήριο παρά μόνον αν είναι πολύ σύνθετες και σοβαρές.
Αλλιώς θα ανατίθενται σε δικαστικό συμβούλιο για να δικάζονται σύντομα και μόνον αν κρίνεται ότι η υπόθεση πρέπει να εισαχθεί στο ακροατήριο θα πηγαίνει εκεί. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα και να ισχύσουν με το νέο δικαστικό έτος, τον Σεπτέμβριο, αναφέρει σε άρθρο της η Ιωάννα Μάνδρου.

Για να αμβλυνθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, χρειάζονται θεσμικές και δομικές αλλαγές σε κατεστημένες νοοτροπίες. «Καλοδεχούμενες, επομένως, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχής, οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των δικών.

Αρκεί να συνοδεύονται από βαθύτερες θεσμικές αλλαγές και αλλαγές νοοτροπιών», επισημαίνει ο Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ