Γκουτέρες για ψήφισμα κατάπαυσης πυρός: «θα ήταν ασυγχώρητο να μην εφαρμοστεί» – Ισραήλ: Η έλλειψη καταδίκης της Χαμάς είναι «ντροπή»

Γκουτέρες για ψήφισμα κατάπαυσης πυρός: «θα ήταν ασυγχώρητο να μην εφαρμοστεί» – Ισραήλ: Η έλλειψη καταδίκης της Χαμάς είναι «ντροπή»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επικρότησε την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι «θα ήταν ασυγχώρητο να μην εφαρμοστεί».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρίσκεται την Ιορδανία σε περιοδεία σε αραβικές χώρες και μέσω της πλατφόρμας Χ υπενθύμισε ότι αυτό το ψήφισμα «αναμενόταν για πολύ καιρό», γι’ αυτό και ζήτησε την εφαρμογή του.

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα που κατέθεσαν τα 10 μη μόνιμα μέλη του (E-10) με το οποίο απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, με ψήφους 14 υπέρ έναντι καμίας κατά, και μία αποχή (Ηνωμένες Πολιτείες)
-Το ψήφισμα 2728 ζητά επίσης την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα
-Το Συμβούλιο απέρριψε μια τροπολογία που πρότεινε η Ρωσία που θα απαιτούσε μόνιμη κατάπαυση του πυρός
-Η πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι η αντιπροσωπεία της «υποστηρίζει πλήρως» τους κρίσιμους στόχους του σχεδίου

Ο εκπρόσωπος της Υεμένης Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi, εκ μέρους της Αραβικής Ομάδας, δήλωσε ότι εκτιμούν τις ψήφους των 14 κρατών που υποστηρίζουν το ψήφισμα.

Είπε ότι το ψήφισμα πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα που οδηγεί σε μια δεσμευτική λύση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ισραήλ: Η έλλειψη καταδίκης της Χαμάς είναι «ντροπή»

«Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού ζουν, αξίζουν να απολαμβάνουν τη μουσική με ασφάλεια και ασφάλεια, και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να έχει την ηθική διαύγεια να καταδικάζει τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες εξίσου, χωρίς διακρίσεις», είπε.

«Δυστυχώς, και σήμερα, αυτό το Συμβούλιο αρνήθηκε να καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. αυτό είναι ντροπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντάν σημείωσε περαιτέρω ότι τα τελευταία 18 χρόνια, η Χαμάς ξεκίνησε αδιάκοπες επιθέσεις κατά των Ισραηλινών, εκτοξεύοντας «χιλιάδες και χιλιάδες αδιάκριτες ρουκέτες και πυραύλους εναντίον αμάχων».

Πρόσθεσε ότι ενώ το ψήφισμα απέτυχε να καταδικάσει τη Χαμάς, «δήλωνε κάτι που θα έπρεπε να ήταν η κινητήρια ηθική δύναμη».

Με πληροφορίες απο τα Ηνωμένα Έθνη
Φωτο: UNICEF/James Elder – The destruction of buildings has continued in Khan Younis, in the southern Gaza Strip.


Σχολιάστε εδώ