Εφιάλτης τα Τέμπη – «Κρύβεται» ο Μητσοτάκης – Παγωμάρα στη Νέα Δημοκρατία

Εφιάλτης τα Τέμπη – «Κρύβεται» ο Μητσοτάκης – Παγωμάρα στη Νέα Δημοκρατία

ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

– Συγκάλυψη των ευθυνών καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σε εφιάλτη χωρίς τέλος και με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον εξελίσσεται η τραγωδία στα Τέμπη για την κυβέρνηση. Και μπορεί με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματος να μπει ταφόπλακα στην απόδοση των πραγματικών ευθυνών, ωστόσο, το ποτάμι της κοινωνικής οργής συνεχίζει να φουσκώνει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σφοδρή κριτική και ζητούν περαιτέρω έρευνα με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με παράλληλη άρση της ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή. Την ίδια στιγμή, στην κοινωνία εμπεδώνεται σταδιακά το αίσθημα της συ­γκάλυψης, και αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με το σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη έρευνα το 88% (!) απάντησε ότι δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Πεποίθηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι οι ευθύνες δεν αφορούν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, εν προκειμένω τον τότε υπουργό Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή.



 

Την περασμένη Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε το πόρισμα της Εξεταστικής για την τραγωδία. Προφανώς, για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τα μαζικά πυρά των πολιτικών αρχηγών και για να μη χρειαστεί να απολογηθεί. «Είναι πάγια η τακτική του πρωθυπουργού να μη μετέχει στις συζητήσεις για τις Εξεταστικές», ήταν η… εξήγηση στενών συνεργατών του. Πλην όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το «αντικείμενο» δεν ήταν ένα οικονομικό ή διοικητικό σκάνδαλο, αλλά η απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών. Η απουσία του εξόργισε έτι περισσότερο ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η α­ντιπολίτευση έκανε λόγο για έμμεση ομολογία της συγκάλυψης των ευθυνών.

Η φθορά της κυβέρνησης από τους χειρισμούς στην τραγωδία των Τεμπών είναι δεδομένη και –όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις– θα είναι σημαντική. Μπορεί ο σχετικός φάκελος να μπήκε στο αρχείο, ωστόσο, η υπόθεση δεν πρόκειται να κλείσει, όχι πάντως τόσο σύ­ντομα όσο θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Σε λιγότερους από τρεις μήνες θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και οι πολίτες θα έχουν έναν επιπλέον λόγο για να εκφράσουν τη δυσφορία και την αγανάκτησή τους.

Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει παγωμάρα, ενώ ελάχιστοι είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές που βγαίνουν να υπερασπιστούν τις θέσεις της κυβέρνησης. Αφενός διότι δεν θέλουν να βρεθούν σε θέση απολογούμενου και αφετέρου διότι τα επιχειρήματα δεν είναι τόσο ισχυρά, επιπλέον προκαλούν τις αντιδράσεις των πολιτών. Το άγχος και η ανησυχία διαπερνούν την κυβερνητική παράταξη εν όψει των ευρωεκλογών, καθώς φοβούνται ότι στις κάλπες της 9ης Ιουνίου θα αποτυπωθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο η αγανάκτηση των πολιτών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ν. Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων


Σχολιάστε εδώ