Ν. Γρηγοράκου στο “Π”: Το κυβερνητικό πόρισμα των 713 σελίδων δεν μπορεί να βάλει τελεία στο έγκλημα των Τεμπών

Ν. Γρηγοράκου στο “Π”: Το κυβερνητικό πόρισμα των 713 σελίδων δεν μπορεί να βάλει τελεία στο έγκλημα των Τεμπών

Της
ΝΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Λακωνίας


Κάθε φορά που η Μαρία Καρυστιανού μιλά, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ανατριχιάζει. Δεν είναι τυχαίο το ότι μαζεύτηκαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο υπογραφές κόντρα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών στο σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε ούτε το ότι οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με χιλιάδες αναρτήσεις τους, την αποθεώνουν σε κάθε ευκαιρία.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το τραύμα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένει ανοιχτό στο συλλογικό ασυνείδητο. Η κοινωνία, οι γονείς των θυμάτων και βέβαια η Ευρώπη ζητούν να αποδοθούν ευθύνες. Μόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φαίνεται να υπεκφεύγουν σταθερά και να κωφεύουν.

Το ότι οι πρόσφατες δηλώσεις-κόλαφος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών έμειναν αναπάντητες από την πλευρά της κυβέρνησης είναι όχι μόνο προσβλητικό για τη μνήμη των 57 θυμάτων αλλά και προβληματικό για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Δεν μπορεί μια Ευρωπαία Εισαγγελέας να μιλά ευθέως για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας πως τους απαγορεύουν να κάνουν έρευνα, και ο πρωθυπουργός να κρύβεται.

Αυτό, όμως, το «κρύβεται» φαίνεται πως είναι μια ξεκάθαρη επιλογή του πρωθυπουργού. Πρώτα έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τη σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και την περασμένη Τετάρτη απουσίαζε από τη συζήτηση του πορίσματος της εν λόγω Επιτροπής στη Βουλή. Η περιφρόνηση στη μνήμη των νεκρών, όπως και η κυνική στάση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία, που ζητά επιτακτικά την αποκάλυψη της αλήθειας, είναι και εδώ προφανής και σοκαριστική, ενώ αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο τη συνειδητή πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού να προστατέψει τους υπουργούς του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής γίναμε μάρτυρες μιας συστηματικής και καλά μεθοδευμένης στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, με βασικό άξονα το αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους». Παρότι ακούσαμε εμπειρογνώμονες να μιλούν για την τραγική κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, για την απουσία τηλεδιοίκησης και ενός ολοκληρωμένου συστήματος σηματοδότησης, παρότι αποκλείστηκαν σημαντικοί μάρτυρες που προτάθηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία επέλεξε να αγνοήσει τα πάντα γιατί ο στόχος εξαρχής ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Έτσι, με ένα πόρισμα από την κυβερνώσα παράταξη που αριθμεί 713 σελίδες και συμπυκνώνει τον ακραίο κυνισμό της, έχουμε το συμπέρασμα ότι δήθεν η τραγωδία είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει: Τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα;
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο πως επιβάλλεται η περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς όσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση, ακόμη και μέσα από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή-«παρωδία», προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για τους δύο αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών, τους κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, οι οποίοι και φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, που έχει άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Γνωρίζουμε, βέβαια, πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί απέναντι.

Όλοι πρέπει να θυμόμαστε, όμως, πως η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να ξεχαστεί, όπως συμβαίνει συχνά με πολιτικά ή οικονομικά σκάνδαλα. Το εθνικό πένθος –που άλλοτε ξεχύνεται σαν μαύρο ποτάμι οργής στους δρόμους και άλλοτε με μηνύματα προς τη Μαρία Καρυστιανού, που πάνε πολύ πέρα από την απλή συμπαράσταση και πλημμυρίζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε κάθε ευκαιρία– αποδεικνύει πως η βιαστική τελεία που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στο έγκλημα των Τεμπών κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

Η ανάγκη της κοινωνίας για άπλετο φως στην υπόθεση και δικαίωση των 57 νεκρών μάς επιβάλλει να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να φωνάζουμε και να διεκδικούμε την αλήθεια από έναν πρωθυπουργό που έχει επιλέξει σταθερά να «κρύβεται» και να «καλύπτει».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ