Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Προτεραιότητα η ενίσχυση της υγείας των γυναικών στην Ελλάδα

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Προτεραιότητα η ενίσχυση της υγείας των γυναικών στην Ελλάδα

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου


Η γυναικεία υγεία είναι ένα ευρύ και πολυδιάστατο θέμα, που απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Μπορεί οι γυναίκες να ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες, αλλά στον τομέα της περίθαλψης υστερούν πολύ και η ποιότητα ζωής τους είναι χαμηλότερη λόγω της άνισης προσοχής που δίνεται στο λεγόμενο «ασθενές φύλο», όπως τουλάχιστον καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι γυναίκες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 25% περισσότερο χρόνο από τη ζωή τους σε κακή υγεία σε σχέση με τους άνδρες, ποσοστό που θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα εάν το χάσμα στην υγεία έκλεινε.

Η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αναφορικά με το χάσμα των φύλων, αν και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση έχει επιδείξει εμπράκτως την ευαισθησία της σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της υγείας των γυναικών, με πολιτικές που έχουν μεγάλο αντίκρισμα. Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και είναι κατά βάση προσανατολισμένο στην ενίσχυση της υγείας των γυναικών.

Στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, γνωστό και ως «Φώφη Γεννηματά», με το οποίο έχουν ήδη διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε ξεπεράσει το 1.300.000. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο στόχος εδώ είναι, μέχρι το τέλος του 2025, να έχουν κάνει έλεγχο 1.290.000 γυναίκες, σε όλες τις κρίσιμες ηλικίες.

Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, η ποιοτική, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη, ιδίως στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή της διασφάλισης της πολυεπίπεδης ευημερίας των γυναικών.

Ειδικότερα, από την παραπάνω έκθεση προκύπτει ότι η ενίσχυση της υγείας των γυναικών μπορεί, αφενός, να βοηθήσει στην πιο ενεργή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό και, αφετέρου, να δώσει μια άνευ προηγουμένου ώθηση ακόμη και στην παγκόσμια οικονομία.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω αλλά και τη συστηματική και διαχρονική ενασχόλησή μου με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με τον εάν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου η θέσπιση πρόσθετων πρωτοβουλιών, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και τη βελτίωση της υγείας των γυναικών.

Παράλληλα με όλες τις παραπάνω ουσιαστικές πολιτικές του υπουργείου Υγείας, αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, και ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά του ιού HPV, δηλαδή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που προκαλείται κατά βάση από τον ιό αυτό. Ο έγκαιρος εμβολιασμός τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών μπορεί να οδηγήσει σε καθολική εξάλειψη της νόσου.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η υγεία των γυναικών παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα απαιτεί προσοχή, δράση και δέσμευση από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, φυσικά και με την ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή της Πολιτείας. Στόχος, η εξασφάλιση της πολυεπίπεδης ευημερίας των γυναικών, που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στη γενικότερη κοινωνική και πολιτική ευμάρεια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbreak.gr



Σχολιάστε εδώ