Δεν… ξαρμυρίζει με τίποτα ο μπακαλιάρος
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με τα είδη διατροφής που, λόγω εθίμων ή παραδόσεων, έχουν μεγάλη κατανάλωση κάποιες μέρες του χρόνου αξίζει πράγματι να το διερευνήσουν οι ασχολούμενοι με τα οικονομικά.
Γιατί τα είδη αυτά τις συγκεκριμένες μέρες που ανεβαίνει κατακόρυφα η κατανάλωσή τους εμφανίζουν ανάλογη αύξηση και στις τιμές τους. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τους χαλβάδες και τα χταπόδια, οι τιμές των οποίων χτύπησαν… ταβάνι. Αυτήν την εβδομάδα την… τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος, που είναι τόσο… αρμυρός στην τιμή, που δεν… ξαρμυρίζει με τίποτα.
Ο μπακαλιάρος Ισλανδίας, που θεωρείται κορυφαίος σε ποιότητα, έφτασε να πωλείται προς 20 – 22 ευρώ το κιλό, ενώ ο υγράλατος μπακαλιάρος με κόκκαλο είχε 7 ευρώ το κιλό και το φιλέτο χωρίς κόκκαλο από 9 έως 16 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ, που είχαν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες και είχαν πετύχει καλές τιμές, ο υγράλατος μπακαλιάρος φιλέτο είχε από 7,50 έως 8,50 ευρώ το κιλό.
Πέρυσι, την ίδια εποχή, οι τιμές ήταν από 1 έως 5 ευρώ χαμηλότερες ανά κιλό, ανάλογα με την ποικιλία, το κομμάτι και την ποιότητα.
Στην αγορά υπήρχαν επίσης και οι νωποί μπακαλιάροι ελληνικής προέλευσης, που διατίθεντο προς 10 – 15 ευρώ το κιλό.
Πολύς κόσμος, όμως, προτίμησε να ψωνίσει κατεψυγμένο μπακαλιάρο, που επωλείτο προς 5 – 6 ευρώ το κιλό και ήταν προσιτός για όλα τα βαλάντια, αν και το έθιμο της 25ης Μαρτίου προκρίνει τον υγράλατο, που τρώγεται τηγανητός με σκορδαλιά .Όμως, όταν καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος, δεν υπήρχαν μνημόνια και δεσμεύσεις και θεωρείτο φθηνό ψάρι, τώρα όμως έχει γίνει κι αυτό… είδος πολυτελείας.
Το επόμενο… στοίχημα με τις τιμές θα είναι τη Μεγάλη Εβδομάδα, που θα έχουμε τις ετοιμασίες για το Πάσχα και όλα θα παιχτούν στην τιμή του οβελία. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε καιρό…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ