Παύλος Γερουλάνος: Η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει τις ανισότητες στο εισόδημα
Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Αθήνας, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τη διεύρυνση ανισότητας μεταξύ μισθών και εταιρικών κερδών (τα οποία φεύγουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό), η οποία απαντήθηκε από τον Υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη.
Ο Παύλος Γερουλάνος έθιξε το θέμα της παράδοξης εικόνας, ότι η χώρα είναι η τρίτη υψηλότερη στα εταιρικά κέρδη στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα η δεύτερη χαμηλότερη στους μισθούς. Ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας, διαχώρισε πολύ βολικά τις ανισότητες από τα κέρδη, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το δικό του αφήγημα. Ελλείψει επιχειρημάτων, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, αβάσιμα, για πράγματα στα οποία δεν είναι ενάντια, όπως την κερδοφορία των εταιρειών και τις ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα «καλπάζουν», ενώ στην πραγματικότητα μειώνονται και κατηγόρησε τον Βουλευτή ότι συγκρίνει την Ελλάδα μόνο με «ώριμες οικονομίες», όταν τα στοιχεία που επικαλέστηκε είναι σε σύγκριση με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας του κόμματος, ανέδειξε τις διαφορές στις πολιτικές της Κυβέρνησης που «βάζουν στο επίκεντρο το γρήγορο κέρδος και έχουν εκτινάξει παγκοσμίως τις ανισότητες» με αυτές του ΠΑΣΟΚ, που «είναι η σύγχρονη εκδοχή της σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης» που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γερουλάνος κατέληξε: «Η πολιτική σας μιμείται αντί να ηγείται, εγκλωβίζει αντί να απελευθερώνει δυνάμεις και νοσταλγεί αντί να πυροδοτεί εξελίξεις. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι είναι ένα πολιτικό σκεπτικό που υποστηρίζει, διεθνώς, ότι η πυροδότηση της ευημερίας ψηλά, στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, θα έχει θετικές συνέπειες και για τους πολλούς, στη βάση. Ότι μεγάλες, γρήγορες, εκρήξεις κινητικότητας στους λίγους θα δημιουργήσουν πλούτο που θα στάξει και στους πολλούς. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι η πυροδότηση της ευημερίας πρέπει να γίνει στη βάση. Ότι χρειαζόμαστε πολλές χιλιάδες μικρές εκρήξεις δημιουργικότητας, για να κινητοποιήσουμε το απίθανο δυναμικό αυτού του τόπου».