Οικονομικές ειδήσεις

Οικονομικές ειδήσεις

♦ Παρατείνεται το «πάγωμα» των επιτοκίων σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια έως τον Μάιο του 2025. Επέκταση του μέτρου έχουν ήδη ανακοινώσει η Eurobank και η Alpha Bank και αναμένονται αντίστοιχες ανακοινώσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

♦ Επαφές ΑΔΜΗΕ με ΕΤΕπ για στήριξη της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ενδιαφέρον για το έργο έχει εκφραστεί και από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, και από το ισραηλινό Aluma.

♦ Το 53,73% της Entersoft περνάει στην Olympia και στο fund Imker. Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, με το τίμημα εξαγοράς για το 100% της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 240 εκατ. ευρώ.

♦ Έσοδα 636 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από την ΤτΕ. Αφορούν τους τόκους των καταθέσεων που διατηρεί το κράτος στην Κεντρική Τράπεζα.

♦ Κέρδη 231,5 εκατ. ευρώ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2023, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Συνολικά, το 2023 η κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 28,17 εκατομμύρια επιβάτες, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2022 κατά 24% και του 2019 κατά 10,2%, σημειώνοντας υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Το σχέδιο για την επέκταση του ΔΑΑ προβλέπει αύξηση της δυναμικότητάς του σε 33 εκατ. επιβάτες ετησίως.

♦ Επιδοτήσεις και δάνεια 1,5 δισ. ευρώ για νέα, πράσινα επιβατηγά πλοία από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ γίνονται επαφές με την Κομισιόν για επιπλέον πόρους. Με τα ίδια κεφάλαια των επιλέξιμων ακτοπλοϊκών ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ.

♦ Πρόστιμο ύψους 1,84 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στην Apple από την ΕΕ για μονοπωλιακές πρακτικές στις υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής. Προηγήθηκαν έρευνες διάρκειας ενός έτους από την Κομισιόν έπειτα από καταγγελίες της Spotify.

♦ Στο 67% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο. Οι αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του «καλαθιού» για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, επιταχύνθηκαν στο 71,1% από 69,7% τον Ιανουάριο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ