Όχι σε αμυντική στάση… απέναντι στη Τουρκία

Όχι σε αμυντική στάση… απέναντι στη Τουρκία

–Χρειάζεται τόλμη…

Στη Γενεύη, στην 55η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο τούρκος Αχμ. Γιλντίζ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στις διεκδικήσεις με τη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά έχει ψηλά στην ατζέντα της την έ­γερση μειονοτικού ζητήματος.

Ο κ. Γιλ­ντίζ, αφού έθεσε θέ­μα Γάζας και Τουρκοκυπρίων, έκανε ειδική αναφορά στην παραβίαση των δικαι­ωμάτων της «τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και Δωδεκανήσων». Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα, ούτε και θα είναι η τελευταία. Έρχεται, όμως, έπειτα από μια σειρά συντεταγμένων δημοσιευμάτων από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού –ενώ και ο ίδιος ο Ερντογάν το έθεσε στην Αθήνα–, τα οποία δείχνουν πού στοχεύει η τουρκική πολιτική έναντι της χώρας μας και ότι πλέον δεν περιορίζονται μόνο στη Θράκη, αλλά θέτουν θέμα «τουρκικής μειονότητας» και στα Δωδεκάνησα.

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας μία ημέρα μετά, απάντησε ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας απολαμβάνουν τόσο ειδική προστασία ως μειονότητα όσο και πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Ελλάδας και της ΕΕ και ότι η δημογραφική ανάπτυξη της μειονότητας τα τελευταία 100 χρόνια συνιστά εύγλωττη απόδειξη ότι συνεχίζει να ανθίζει και να ευημερεί. Όμως, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμυντική στάση.

Ας μιλήσουμε για την Κύπρο, όπου παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των εκτοπισμένων. Ας μιλήσουμε για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ας μιλήσουμε, τελικά, και για την κουρδική μειονότητα. Αν θέλει η Τουρκία να μιλήσουμε για μειονότητες, η συζήτηση πρέπει να γίνει με τόλμη…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ