Ελεύθεροι οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα
ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια σημαντική μερίδα γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων εργαζόταν παράλληλα και κρυφά σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Μάλιστα, κάποιοι διατηρούσαν, παράνομα, και ιδιωτικό ιατρείο, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται αθέμιτα τους συναδέλφους τους που εξαρχής είχαν επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ανάγκασε τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να εφαρμόσουν την ανάρτηση συγκεκριμένης επίσημης επιγραφής έξω από κάθε ιατρείο με την ένδειξη «ΝΟΜΙΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ» και να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές για τους παρανομούντες. Στην ουσία, αυτού του είδους η εργασία ήταν μαύρη, αφού για το προερχόμενο εισόδημα δεν κόβονταν αποδείξεις και δεν δηλωνόταν στην εφορία.
Με ειδική διάταξη στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο μετά τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση, όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν. Η μαύρη εργασία σταματά. Όποιος γιατρός θέλει να προσφέρει υπηρεσίες μετά το ωράριό του στο νοσοκομείο θα μπορεί να το κάνει με προϋποθέσεις, με την άδεια της διοίκησης του νοσοκομείου και κυρίως θα κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Αναλυτικότερα, στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του ΕΣΥ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης. Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητή ή του προέδρου του νοσοκομείου ή του διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού».
Η χορήγηση της παραπάνω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου και λοιπές δημόσιες μονάδες υγείας ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και γενικότερα δεν διαταράσσεται η λειτουργία του νοσοκομείου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ