Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο – Να στραφούμε σε μια «οικονομία πολέμου»

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο – Να στραφούμε σε μια «οικονομία πολέμου»

Ο Σαρλ Μισέλ,  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη με θέμα την υποστήριξη προς την Ουκρανία, γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και στην ιστοσελίδα Euractiv, ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να περάσει σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου» απέναντι στην απειλή που θέτει η Ρωσία.

“Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, είναι πλέον σαφές ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, όπως δεν σταμάτησε στην Κριμαία πριν από δέκα χρόνια. Η Ρωσία συνεχίζει τις αποσταθεροποιητικές της τακτικές — στη Μολδαβία, τη Γεωργία, τον Νότιο Καύκασο, τα Δυτικά Βαλκάνια και ακόμη πιο μακριά στην αφρικανική ήπειρο.

Η Ρωσία αποτελεί σοβαρή στρατιωτική απειλή για την ευρωπαϊκή μας ήπειρο και την παγκόσμια ασφάλεια. Εάν δεν λάβουμε τη σωστή απάντηση της ΕΕ και δεν δώσουμε αρκετή υποστήριξη στην Ουκρανία για να σταματήσει τη Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι” και προσθέτει: “Πρέπει επομένως να είμαστε έτοιμοι για άμυνα και να στραφούμε σε μια «οικονομία πολέμου» γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας. Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε άλλους ή να είμαστε στο έλεος των εκλογικών κύκλων στις ΗΠΑ ή αλλού. Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας ικανότητα”.

Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως “ενώ μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το πόσο μακριά έχουμε φτάσει, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης έχει «αυξήσει» την παραγωγική της ικανότητα κατά 50% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία” […] “Πρέπει να μιλάμε όχι μόνο τη γλώσσα της διπλωματίας αλλά και τη γλώσσα της εξουσίας. Η Ρωσία θα δαπανήσει φέτος το 6% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να ξοδεύει κατά μέσο όρο λιγότερα από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ”.


Σαρλ Μισέλ: Για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει αρκετά στην ασφάλεια και την άμυνά μας – Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο

Ο Σαρλ Μισέλ καλεί τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της άμυνας. “Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επεκτείνουμε την εντολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να προσαρμόσουμε τη δανειοδοτική πολιτική ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή αμυντική μας βιομηχανία, δηλαδή αλλάζοντας τον ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης” αναφέρει.

“Οι επενδύσεις στην ασφάλεια είναι ακριβές, αλλά χωρίς αυτές, δεν μπορούμε να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή. Πρέπει να διευκολύνουμε τρόπους για τη βιομηχανία, να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.  Η έκδοση ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά υλικών ή την επένδυση στη βιομηχανία μας, θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό μέσο για την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιομηχανικής μας βάσης. Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο. καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες απο το Euractiv
Φωτο: facebook.com/CharlesMichel


Σχολιάστε εδώ