Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

• Η Διεθνής Ημέρα Δασών 2024 θα εορταστεί με θέμα «Δάση και Καινοτομία»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, η οποία συμπίπτει και με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας».

Το θέμα για κάθε Διεθνή Ημέρα Δασών επιλέγεται από τη Συνεργατική Σύμπραξη για τα Δάση (CPF). Το Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση (UNFF) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) διοργανώνουν την Ημέρα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, το CPF και άλλους.

Η καινοτομία και η τεχνολογία έχουν φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση των δασών, δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες να παρακολουθούν και να αναφέρουν τα δάση τους πιο αποτελεσματικά.

Συνολικά 13,7 δισεκατομμύρια τόνοι μειώσεις ή βελτιώσεις των δασικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν αναφερθεί στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή μέσω διαφανούς και καινοτόμου παρακολούθησης των δασών.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας των Δασών 2024 είναι Δάση και Καινοτομία: Νέες Λύσεις για έναν Καλύτερο Κόσμο.

Η μάχη κατά της αποψίλωσης των δασών απαιτεί νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Με 10 εκατομμύρια εκτάρια να χάνονται ετησίως λόγω αποψίλωσης και περίπου 70 εκατομμύρια εκτάρια να πλήττονται από πυρκαγιές, αυτές οι καινοτομίες είναι απαραίτητες για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, βιώσιμη παραγωγή εμπορευμάτων και ενδυνάμωση των αυτόχθονων πληθυσμών μέσω χαρτογράφησης γης και πρόσβασης στη χρηματοδότηση του κλίματος.

Επιπλέον, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αναδάσωσης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον μετριασμό του κλίματος και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα ωθεί τα όρια των βιώσιμων προϊόντων ξύλου. και να ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια προάγοντας παράλληλα βιώσιμα προϊόντα ξύλου.

Συμμετέχετε στη γιορτή των δασών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #ForestDay.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.un.org/en/observances/forests-and-trees-day

https://www.fao.org/collaborative-partnership-on-forests/initiatives/international-day-of-forests/en

Φωτο: Thomas H. από το Pixabay


Σχολιάστε εδώ