Ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση

Ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

–Φουντώνει η απογοήτευση και η αγανάκτηση των πολιτών
–Ανησυχούν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Υπό δυσμενείς συνθήκες, δυσμενέστερες απ’ ό,τι μέχρι πρότινος υπέθεταν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα φτάσουν κυβέρνηση και Κυρ. Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές. Το κύμα απογοήτευσης και δυσφορίας που διατρέχει τους τελευταίους μήνες την ελληνική κοινωνία, αντί να υποχωρεί, φουντώνει συνεχώς, με τις εξελίξεις να καθίστανται όλο και πιο απρόβλεπτες. Με ορατό τον κίνδυνο οι κάλπες της 9ης Ιουνίου να… βγάλουν δράκους για τη Νέα Δημοκρατία και να τη βάλουν σε περιπέτειες.

Ιδίως, δε, αν το αποτέλεσμα σηματοδοτήσει την αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας της. Η ανησυχία στις τάξεις υπουργών και βουλευτών είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, γίνεται δε όλο και πιο έντονη προϊόντος του χρόνου.

Βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής, ο Κυρ. Μητσοτάκης τους πρώτους αυτούς μήνες της δεύτερης τετραετίας επέλεξε να φέρει προς ψήφιση πολιτικές και μέτρα που γνώριζε ότι θα προκαλούσαν αντιδράσεις και θα είχαν πολιτικό κόστος. Με την προοπτική ότι στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας θα μπορέσει να αμβλύνει τις αρνητικές αντιδράσεις και να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως να έπεσε έξω στους υπολογισμούς του. Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και της αποκατάστασης των όποιων αδικιών, ωστόσο, οι απώλειες για την κυβερνητική παράταξη είναι σημαντικές. Μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή αυξήθηκαν οι διαρροές ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με προορισμό κυρίως τα κόμματα της Δεξιάς, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική παράταξη και ο κ. Μητσοτάκης απέκτησαν έναν ισχυρό εχθρό, την Εκκλησία, που, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει στη λογική του… πολέμου.



 

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αντί να μειώνεται, αυξάνεται, ενώ εκατοντάδες ναοί στην επικράτεια έχουν μετατραπεί σε χώρους αντικυβερνητικής προπαγάνδας. Και αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να μεταβληθεί μέχρι τις ευρωεκλογές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Μπορεί η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα να πέρασε από τη Βουλή (με τις ψήφους μόνο της Νέας Δημοκρατίας), ωστόσο, το μέτωπο που άνοιξε στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν… λέει να κλείσει. Ένας στους δύο πολίτες δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση αυτή, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αποβεί σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, την Πέμπτη πραγματοποίησαν ένα ακόμη συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως μέχρι τις… ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν στην… κόπωση των φοιτητών και στις διακοπές του Πάσχα!

Ανοιχτό μέχρι τις ευρωεκλογές θα είναι και το μέτωπο της ακρίβειας, όπου το κόστος για την κυβέρνηση είναι σαφώς μεγαλύτερο. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ελάχιστη ανακούφιση έχουν φέρει στους καταναλωτές, ιδιαίτερα δε στους ευάλωτους οικονομικά. Η αισχροκέρδεια συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, τα σούπερ μάρκετ κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα σε βάρος των πολιτών. Και μπορεί από την κυβέρνηση να θεωρούν ότι έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάσχεση της ακρίβειας, όμως, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εννιά στους δέκα πολίτες κρίνουν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Ανοιχτή πληγή για την κυβερνητική παράταξη είναι και το ζήτημα της δημόσια ασφάλειας, καθώς τα φαινόμενα πάσης φύσεως και μορφής εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Δολοφονίες, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, νονοί της νύχτας, διαρρήξεις, κρούσματα βίας κ.ά. είναι στην ημερήσια διάταξη. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα και τα πεδία. Ωστόσο, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ