Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η νομενκλατούρα καταστρέφει την Ευρώπη

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η νομενκλατούρα καταστρέφει την Ευρώπη


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Μπορεί οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία να αργούν ακόμη, αλλά η ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν είναι μια πρόκληση που οι Γάλλοι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν από τώρα, εν μέσω της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ομολογουμένως, η παρουσία της Λεπέν στην εκλογική διαδικασία της Γαλλίας θα είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη. H Λεπέν και το κόμμα της ανεβαίνουν συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, σηματοδοτώντας μια στροφή στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει η γαλλική πολιτική σκηνή.

Οι επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2027. Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν μέχρι τότε, ακόμη και να αποτραπεί μια νίκη της Λεπέν, και κυρίως να αναδειχθεί ένας αξιόπιστος διάδοχος του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη συνεχή θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η Γαλλία δεν είναι μια χώρα όπως όλες οι άλλες. Είναι το ευρωπαϊκό εργαστήριο ιδεών, με την εξουσία συγκεντρωμένη στα χέρια ενός και μόνο προσώπου, που έχει τη δυνατότητα να διαλύει το Κοινοβούλιο, να διορίζει και να απολύει τον πρωθυπουργό, να διορίζει τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και όλους τους επικεφαλής των κομβικών κρατικών αρχών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μια μελλοντική προεδρία της Λεπέν θα έθετε σε κίνδυνο τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αμφισβητούσε τη δέσμευση της Γαλλίας στη δυτική συμμαχία.

Η ακροδεξιά ηγέτιδα μπορεί να έχει εγκαταλείψει τις εκκλήσεις της για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, αλλά τα σχέδιά της να διεξαγάγει δημοψήφισμα για να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα την υπεροχή του γαλλικού δικαίου έναντι του δικαίου της ΕΕ θα την έβαζαν σε μια πορεία σύγκρουσης με την Ένωση.

Η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα δείχνει να μην έχει κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τους γάλλους πολίτες στο να υποστηρίζουν μαζικά τη Λεπέν. Και επειδή δεν του έχει κατανοήσει, είναι μάλλον δύσκολο, αν συνεχίσει έτσι, να μπορέσει να ανακόψει την πορεία της Λεπέν προς την εξουσία.

Γιατί αυτή η νομενκλατούρα είναι βαθιά νυχτωμένη, έχει άγνοια των προβλημάτων που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οδηγούν τους πολίτες σε επιλογές τύπου Λεπέν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ