Θολώνει το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ

Θολώνει το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ

ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Θολώνει το αφήγημα του Ν. Ανδρουλάκη εν όψει ευρωεκλογών, καθώς οι συνθήκες γίνονται περισσότερο δυσμενείς και κάνουν πιο δυσχερή την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Παρά τη σημαντική φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση και την κρίση που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί επί της ουσίας.

Η δυναμική του τους προηγούμενους μήνες ήταν αναιμική, το τελευταίο διάστημα το Κίνημα δείχνει να έχει περιέλθει σε τέλμα. Ο στόχος για ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές όσο πιο κοντά γίνεται στο 20% φαντάζει πλέον μακρινός έως ανέφικτος. Όσο για τον δεύτερο στόχο, αυτόν της δεύτερης θέσης, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο σχεδόν διασφαλισμένος, αυτήν τη στιγμή είναι αμφίβολος και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύψει πλήρως την απόσταση και η διαφορά κινείται στα όρια της μίας μονάδας. Γεγονός που σημαίνει ότι ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να δώσουν σκληρή μάχη για να τερματίσουν δεύτεροι στην κούρσα των ευρωεκλογών.

Για ποιους λόγους το Κίνημα δεν κατάφερε μέχρι τώρα να αναπτύξει την απαιτούμενη δυναμική; Οι ερμηνείες πολλές και διαφορετικές. Κατά μία εκδοχή, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει την πλειονότητα των πολιτών ότι διαθέτει ένα συνολικό πρόγραμμα για τη χώρα, πειστικό και αποτελεσματικό. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις, η στάση του σε κάποια θέματα δεν ήταν σύμφωνη με ένα κόμμα που είναι, υποτίθεται, υπέρ του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων.

Ρόλο στο δημοσκοπικό τέλμα, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, έχει διαδραματίσει και το ισχνό πολιτικό εκτόπισμα του Ν. Ανδρουλάκη. Σε κανένα σημείο της μέχρι τώρα θητείας του στην προεδρία δεν έδειξε ότι διαθέτει τη στόφα ηγέτη που μπορεί να αμφισβητήσει κάποια στιγμή τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σε όλες τις έρευνες και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό, ενώ το τελευταίο διάστημα είναι κάτω και από τον Στ. Κασσελάκη. Και αυτό το σκηνικό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει στο διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί προβληματισμός για την κατάσταση που διαμορφώνεται και αναζητούν τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα τονώσουν τη δυναμική του Κινήματος. Γνωρίζουν, δε, ότι αν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ μείνει μακριά από τους βασικούς στόχους του, θα ασκηθεί σκληρή κριτική από τα στελέχη. Παράλληλα, θα ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας που θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ