Νέα Αριστερά: Η ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) συμβάλλεται για την φύλαξη και την καθαριότητα με αναδόχους που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία

Νέα Αριστερά: Η ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) συμβάλλεται για την φύλαξη και την καθαριότητα με αναδόχους που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία

Το ανωτέρω θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Θεανώ Φωτίου με τρεις άλλες βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς. 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της Νέα Αριστεράς τονίζεται: “ Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από  επιστολή που απέστειλε την 1η Μαρτίου η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) προς το Υπ. Εργασίας, τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ και το ΣΕΠΕ, και όπως διαπιστώνεται από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ,  η φύλαξη και ο καθαρισμός κτιρίων του φορέα στην Κεντρική Διοίκηση και υπηρεσίες των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Πελοποννήσου, στο διάστημα από Οκτώβριο του 2022 και μέχρι Μάρτιο του 2024, ανατίθενται με απευθείας αναθέσεις μηνιαίας διάρκειας σε εταιρεία η οποία αμείβει τους εργαζομένους της με ποσά μικρότερα του κατώτατου νομοθετημένου μισθού. 

Καταρχάς, η απ’ ευθείας ανάθεση έργου φύλαξης και καθαριότητας κτιρίων του δημοσίου αποτελεί λύση ανάγκης μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών. Είναι απορίας άξιο πώς η ΔΥΠΑ καταφεύγει στη λύση αυτή κατ’ επανάληψη επί ενάμιση χρόνο.  

Επιπλέον όμως, η εταιρεία η οποία υλοποιεί τη φύλαξη και τον καθαρισμό των κτιρίων της ΔΥΠΑ με εργαζόμενους Ορισμένου Χρόνου μηνιαίας διάρκειας, κάθε φορά που ανανεώνεται η ανάθεση για ένα μήνα, έχει καταγγελθεί από τον Δεκέμβριο  2023,  ότι εξανάγκασε εργαζομένους της να εργασθούν με μισθό μικρότερο του ισχύοντος κατώτατου μισθού, και ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να προσληφθούν ότι ο μισθός θα είναι χαμηλότερος του κατώτατου.  Καταθέσεις της μισθοδοσίας εργαζομένων της στην Τράπεζα που προσκομίσθηκαν στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων της ΔΥΠΑ αποδεικνύουν μειωμένο μισθό έως και κατά 100 € σε σχέση με τον κατώτατο.

Παρά την ενημέρωσή της για τις καταγγελίες, η Διοίκηση της ΔΥΠΑ δεν έκανε καμία ενέργεια, αντίθετα, ανέθεσε και για τον Μάρτιο το 2024 τη φύλαξη και καθαρισμό στην εν λόγω εταιρεία.

Οι βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς ερωτούν την Υπουργό: 

1.Πότε προκηρύχθηκαν και πότε θα ολοκληρωθούν  οι διαγωνισμοί για την φύλαξη και τον καθαρισμό κτιρίων της ΔΥΠΑ  σε κτίρια της Κεντρικής Διοίκησης  και Περιφέρειες της χώρας,

2.Αν θα προκαλέσει  παρέμβαση του ΣΕΠΕ για τη διερεύνηση των καταγγελιών και δρομολόγηση των ενεργειών συμμόρφωσης της εργοδότριας εταιρείας 

3.Αν θα παρέμβει  στη Διοίκηση της ΔΥΠΑ για να αναστείλει την πληρωμή των οφειλομένων  προς την εν λόγω εταιρεία αμοιβών, προκειμένου να ελεγχθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα η σύννομη ή μη καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της εταιρείας.”



Σχολιάστε εδώ