Γερμανία: Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Όσον αφορά τις προοπτικές της, θα παρατηρήσει κάποιος ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι η πιο αργά αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία το 2024.
Οι πιο απαισιόδοξοι, δε, προβλέπουν πτώση της παραγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει μια εκτεταμένη περίοδο υψηλών τιμών ενέργειας, υψηλού κόστους δανεισμού και μείωσης ζήτησης των γερμανικών προϊόντων. Σειρά λανθασμένων πολιτικών σε διπλωματικό επίπεδο οδήγησαν την άλλοτε ατμομηχανή της Ευρώπης στο… κρεβάτι του ασθενή.
Η ανάκαμψη της Δυτικής Γερμανίας κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τόσο θεαματική, που έγινε γνωστή ως οικονομικό θαύμα. Το θαύμα κράτησε αδιάκοπα μέχρι τη δεκαετία του ’90, όταν η Γερμανία έγινε γνωστή ως ο «ασθενής της Ευρώπης», καθώς η οικονομία της παρέπαιε και η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση.
Μετά έκανε πάλι βήματα ανάκαμψης, μέχρι που η πολιτική Μέρκελ σε διπλωματικό επίπεδο αποφάσισε να πάρει αποστάσεις από τις ΗΠΑ και να ανοιχτεί σε Ρωσία και Κίνα.
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία μοιραία έπληξε τη Γερμανία –λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία–, αφού δεν θα μπορούσε να πάρει θέση κατά των συμμάχων της και του ΝΑΤΟ.
Την ίδια περίπου ώρα, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, μέχρι πρόσφατα δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, έχει μειώσει τη ζήτηση για πληθώρα αγαθών.
Μάλιστα, η Κίνα πλέον έχει γίνει αντίπαλος, αφού είναι σε θέση να παράγει παρόμοια προϊόντα με εκείνα (π.χ. αυτοκίνητα) που εισήγαγε συνήθως από την Ευρώπη.
Πέραν όμως αυτών, τα προβλήματα της Γερμανίας είναι επίσης διαρθρωτικά και κυμαίνονται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την αυξημένη γραφειοκρατία έως τις απαρχαιωμένες υποδομές και την αργή ψηφιοποίηση, προβλήματα που βέβαια επηρεάζουν την παραγωγικότητα.
Αν κατά το παρελθόν η Γερμανία σήκωσε κεφάλι από τις κρίσεις, σήμερα τα πράγματα περιπλέκονται. Η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία, με τη στροφή στα ακροδεξιά, αφαιρεί από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις την αποκλειστική πρωτοβουλία των κινήσεων.
Αν η Γερμανία αρχίσει να ταλανίζεται και από μια πολιτική κρίση, η οικονομική ανάκαμψη για την ίδια και την Ευρώπη θα αργήσει πολύ.