Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Κτηματολόγιο

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Κτηματολόγιο

Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, μιλώντας την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενημέρωσε για τους θεματικούς ελέγχους που έχουν προγραμματιστεί για το 2024, μεταξύ των οποίων και για το Κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν οι συστηματικές παθογένειες που θέτουν σε εκκρεμότητα το Κτηματολόγιο, αν και αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και τριάντα χρόνια. Ο έλεγχος θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Θα ελεγχθεί αν πληρούνται τα προαπαιτούμενα για την εκπόνηση του Κτηματολογίου (δασικοί χάρτες, οριοθέτηση αιγιαλών κ.λπ.) και αν οι συμβάσεις με τους αναδόχους προχωρούν όπως πρέπει.

Έλεγχοι θα γίνουν και στις περιοχές όπου έχει συσταθεί και έχει αρχίσει να λειτουργεί το Κτηματολόγιο, δηλαδή έχουν ανοίξει κτηματολογικά γραφεία στη θέση των υποθηκοφυλακείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι προσήκουσα η τήρηση και η ενημέρωση των κτηματολογικών στοιχείων, αν είναι έγκαιρη η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων και αν υπάρχει ταχύτατη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει την ευκαιρία να ρωτήσει τους αρμοδίους του Κτηματολογίου γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το πόρισμα του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παραμένει εδώ και μία ολόκληρη οκταετία στα συρτάρια, αναφορικά με τις αποδοχές των υπαλλήλων που υπέστησαν παράνομες μειώσεις στις απολαβές τους, οι οποίες έφτασαν μέχρι και στο 50%.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ