Φωτιά και λάβρα τα σαρακοστιανά

Φωτιά και λάβρα τα σαρακοστιανά

–Μέχρι και 50% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι
–Προβληματισμός για την τιμή της λαγάνας


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Mε… τρόμο βλέπουν οι καταναλωτές την Καθαρά Δευτέρα και τα Κούλουμα να πλησιάζουν, αφού τα εισοδήματά τους δεν τους φτάνουν για να αγοράσουν ούτε… χαλβά!

Παρά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα σούπερ μάρκετ, παρά τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια των υπουργών, οι τιμές των σαρακοστιανών δεν είναι καθόλου… νηστίσιμες. Ακόμα και στα πιο απλά, όπως οι ταραμάδες, οι χαλβάδες και τα τουρσιά, οι τιμές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και, ως εκ τούτου, ακόμα και αυτά τα είδη είναι απλησίαστα για τον μέσο καταναλωτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πέρυσι ο χαλβάς με γεύση κακάο είχε 3,58 ευρώ (συσκευασία 400 γραμμαρίων), ενώ φέτος έχει φτάσει στα 5,77 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 61%.

Ο χαλβάς βανίλια, από 2,36 ευρώ που είχε πέρυσι, φέτος πήγε στα 3,45 ευρώ (συσκευασία 400 γραμμαρίων), δηλαδή ανέβηκε 46%.

Οι κατεψυγμένες γαρίδες (συσκευασία 400 γραμμαρίων) ανέβηκαν από τα 4,79 στα 7,18 ευρώ, δηλαδή 50% πάνω.



Τα κατεψυγμένα θράψαλα Ειρηνικού, που είχαν 7,35 ευρώ πέρυσι (συσκευασία 850 γραμμαρίων), φέτος φτάνουν τα 9,18 ευρώ, δηλαδή 25% πάνω.

Να σημειώσουμε ότι από την προσεχή Τετάρτη 13 Μαρτίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο θα ισχύει το «καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο θα περιλαμβάνει ορισμένα προϊόντα, όπως χαλβάδες, μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες και δύο είδη κατεψυγμένων θαλασσινών –εκτός εκείνων που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»–, οι τιμές των οποίων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα, θα είναι συμπιεσμένες θεαματικά προς τα κάτω.

Καλές οι εξαγγελίες, καλές και οι προθέσεις, όμως, ο κόσμος κρατάει… μικρό καλάθι για το «καλάθι της Σαρακοστής» και δεν περιμένει κάτι το ιδιαίτερο. Μακάρι το κριτήριο του κόσμου να είναι λανθασμένο και οι τιμές να είναι όντως πολύ χαμηλές. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε. Κοντός ψαλμός, αλληλούια, που λέει και ο λαός μας…

Ένα ακόμα… αγκάθι, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους καταναλωτές, είναι η τιμή της λαγάνας. Πέρσι είχε 3 ευρώ το τεμάχιο, αλλά φέτος οι αρτοποιοί λένε ότι αν πωλείται με 4,5 ευρώ, θα βγαίνουν οριακά. Έτσι, γίνονται συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί τρόπος και να καθοριστεί μια τιμή με… ταβάνι τα 3,5 ευρώ, ώστε να μπορούν να την αγοράσουν οι καταναλωτές και να μη μείνει στο ράφι, οπότε θα είναι μεγαλύτερη η ζημία για τους αρτοποιούς, αφού είναι ένα είδος που διατίθεται μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Υπολογίζεται ότι γύρω στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε εξελίξεις για το θέμα αυτό. Μέχρι τότε… ας χωνέψουμε τα σουβλάκια της Τσικνοπέμπτης και ας ετοιμαστούμε για πραγματική νηστεία τη Σαρακοστή, αφού δεν θα μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, όπως δείχνουν τα πράγματα…

Σημ. “Π”: Απο σήμερα Τετάρτη ξεκίνησε το “Καλάθι της Σαρακοστής” και θα ισχύει μέχρι και τις 4 Μαΐου, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, πέρα από τα είδη που ήδη περιλαμβάνει το Καλάθι του Νοικοκυριού τα οποία είναι νηστίσιμα, όπως για παράδειγμα όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και κατεψυγμένα λαχανικά, προστίθεται ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι νηστίσιμες σαλάτες». Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των προϊόντων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ