Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σήμερα και η υπόθεση Μπελέρη – Tου Γ. Παπαγιαννόπουλου

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σήμερα και η υπόθεση Μπελέρη – Tου Γ. Παπαγιαννόπουλου

–Η κορυφή του παγόβουνου: Σε 2 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα


Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς καταδίκασε στις 5/3/24 τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη (σε μια στημένη δίκη, με αβάσιμες κατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες) σε 2 χρόνια φυλάκιση για εκλογική διαφθορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Ενώ ο συγκατηγορούμενός του Παντελής Κοκαβέσης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 6 μηνών με αναστολή και περιοριστικούς όρους.

Οι δικηγόροι του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης.

Το σχέδιο του Έντι Ράμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο δήμος παραμένει στην κατοχή του, παρότι τον έχασε στις εκλογές, και ο Μπελέρης βγαίνει από την εξίσωση, καθώς και όταν αποφυλακιστεί δεν θα μπορεί να πολιτευτεί εκ νέου.

Επιβραβεύθηκε για άλλη μια φορά η απολυταρχία του Έντι Ράμα στην Αλβανία, κάτι που ήταν επόμενο μετά και τις δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως την Ελλάδα για τη στάση της έναντι της Αλβανίας, υπονοώντας ότι η παράνομη κράτηση Μπελέρη δεν είναι σοβαρός λόγος για το ελληνικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας.

Μόνοι τους απέμειναν να παλεύουν οι Χειμαρριώτες – δεν ξέρω πόσοι ακόμη από τους άλλους Βορειοηπειρώτες τούς συμπαραστέκονται.

Τι συμβαίνει την ίδια στιγμή στη γειτονική Αλβανία…
Ας θυμηθούμε: «Πριν από δύο μήνες η Γερμανία περιέγραψε τη σκευωρία της Χειμάρρας ως ‘‘διμερές ζήτημα’’, ενώ η Αθήνα έβαζε τη θετική υπογραφή της σε ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην Αλβανία, τόνισε τον ηγετικό ρόλο της στα Βαλκάνια για τον πολιτικοστρατιωτικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και συνάντησε την ηγεσία της SPAK, ευλογώντας τη για τον ευαγή της ρόλο (αδιαφορώντας για τη σκευωρία που στήθηκε για τους δύο Χειμαρριώτες). Κατόπιν ο αλβανός πρωθυπουργός εμβάθυνε τη σχέση της χώρας του με την Τουρκία του Ερντογάν διαμέσου στρατιωτικών συμφωνιών που μονιμοποιούν την Τουρκία στην Αδριατική και στην επιτήρηση των στενών της Κέρκυρας. Στις 28 Φεβρουαρίου, η Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, με επικεφαλής τον Ζελένσκι, έχρισε με νέες αρμοδιότητες “Βαλκανιάρχη” τον αλβανό πρωθυπουργό. Στις 29 Φεβρουαρίου, στην ίδια Σύνοδο, ο ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε χαρακτηριστικά για την πιθανή στάση της Ελλάδας: “Συμφωνήσαμε στις Βρυξέλλες ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να ανοίξει το πρώτο ομαδικό κεφάλαιο και η ΕΕ πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση. Δεν μπορείς να χτίσεις καλές σχέσεις με τους γείτονές σου αν εμποδίζεις τον άλλο να προχωρήσει» (ανακοίνωση Πρωτοβουλίας «Οι απ’ Εδώ»).

Στις 4/3/24 είχαμε τα επίσημα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την άμυνα και τους συσχετισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Αθήνα δεν μας εξηγούν πώς μπορεί να μπλοκάρει η Ελλάδα το τμήμα της χρηματοδότησης που θα επενδυθεί στην Αλβανία επί του συνόλου των 6.000.000.000 ευρώ από την ΕΕ και των 6.000.000.000 ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενδεικτικά: Δεν μας λένε ότι μπορεί να τεθεί αρνησικυρία στην παρουσία της Αλβανίας στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και επενδύσεις, στη Σένγκεν και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει. Εντέλει, και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις φαίνεται ότι προκρίνεται μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στις ελληνοτουρκικές: Σιωπή, πρόσδεση στο άρμα της Δύσης (μαζί και λίγες μπίζνες…), «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: himara.gr


Σχολιάστε εδώ