Ιερός πόλεμος κατά της κυβέρνησης

Ιερός πόλεμος κατά της κυβέρνησης

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

–Στη μαύρη λίστα και τα κόμματα που υπερψήφισαν τον νόμο – Μητροπολίτες δίνουν γραμμή υπέρ Βελόπουλου και Νίκης για τις ευρωεκλογές

Βαθαίνει ανησυχητικά η κρίση στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας, μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο του νόμου που διέπει τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών. Η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα του ιδίου φύλου να τελέσουν γάμο είναι αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και είναι άγνωστο αν και ποτέ θα αποκλιμακωθεί (εκτονωθεί) η ένταση που υπάρχει.

Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, αυτήν τη φορά η Εκκλησία δεν περιορίζεται στο να εκφράσει τις διαφωνίες (α­ντιρρήσεις) της με μια πρωτοβουλία της Πολιτείας, αλλά ακολουθεί επιθετική τακτική. Όχι μόνο έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και κατά των κομμάτων που υπερψήφισαν τον νόμο. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να «αποκλείσει» πολιτική και πολιτειακή ηγεσία από τις εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας ήταν απλά το πρώτο βήμα στον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεκινήσει.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση της επίσημης Εκκλησίας στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου προβλέπεται ρητά από το πρωτόκολλο η παρουσία κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν και δεν υπάρχει κεντρική απόφαση, ορισμένοι μητροπολίτες τηρούν πιο σκληρή στάση έναντι των πολιτικών. Εμφανώς αλλά και στο παρασκήνιο. Με πιο χαρακτηριστική την ενέργεια του Μητροπολίτη Κέρκυρας, ο οποίος έθεσε εκτός Εκκλησίας τους δύο βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) του νησιού που υπερψήφισαν τον νόμο.



Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν και άλλοι μητροπολίτες, οι οποίοι και ασκούν πιέσεις προς τους ιερείς της εποπτείας τους να κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος. Τις τελευταίες ημέρες, σε δεκάδες ναούς της επικράτειας διαβάζονται και διακινούνται ανακοινώσεις των οικείων μητροπολιτών κατά των πολιτικών και του νόμου που ψήφισαν, ο οποίος, όπως τονίζουν, βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας και καταστρέφει τους θεσμούς στους οποίους στηρίζεται η ελληνική κοινωνία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γίνεται α­ντιληπτό ότι, αν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κλιμακωθεί η ένταση και σταδιακά θα περάσει στην κοινωνία με τη μορφή ενός επώδυνου διχασμού.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, η πρόθεση της Εκκλησίας, αν και όχι σε κεντρικό επίπεδο, να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας και αναφέρουν ότι μητροπολίτες αλλά και μεμονωμένοι ιερείς δίνουν γραμμή σε πιστούς υπέρ συ­γκεκριμένων κομμάτων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Για την ακρίβεια, συστήνουν στους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους τα κόμματα εκείνα που καταψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Με άλλα λόγια, δίνουν γραμμή υπέρ της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα συγκεκριμένα κόμματα παρουσιάζουν ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα. Ιδιαίτερα, δε, σε περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας και αλλού, όπου η Εκκλησία έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Τα παραπάνω γεγονότα απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικότερα δε του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και αφορά ο «ιερός πόλεμος» που έχει κηρύξει η Εκκλησία. Από την κυβέρνηση αποφεύγουν να απαντήσουν στις πρωτοβουλίες της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά και φουντώσει περισσότερο η διαμάχη.

Προφανώς, δεν επιθυμούν να υπάρχει ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία καθώς θα πλησιάζουμε την ημερομηνία των ευρωεκλογών. Μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου δεν υπάρχει καμιά επαφή, σε κάθε πλευρά περισσεύει η ενόχληση αλλά και η καχυποψία. Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με νωπή ακόμη την ψήφιση του νόμου, οποιαδήποτε κίνηση ή πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης δεν θα είχε καμιά τύχη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/Χρήστος Μπόνης

Σχολιάστε εδώ