Τουρκία κατά της Δύσης σε όλα
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Πέρασε στα ψιλά το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας αναθεώρησε τους κανονισμούς για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πλέον απαγορεύει τον εορτασμό δυτικών εορτών, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Χάλογουιν.
Οι αλλαγές, που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στοχεύουν «στην προστασία των εθνικών και πολιτιστικών αξιών» και αναφέρουν ότι πλέον απαγορεύονται δραστηριότητες που αντιβαίνουν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Αυτή η απόφαση έρχεται ύστερα από προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν στα σχολεία τον Δεκέμβριο του 2023 σχετικά με εορτασμούς που θεωρήθηκαν «ασύμβατοι με την εθνική ταυτότητα της Τουρκίας».
Ο κανονισμός εισάγει επίσης «κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας και ανάπτυξης», τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την κοινωνική, πολιτιστική, καλλιτεχνική και αθλητική ανάπτυξη των μαθητών, εκτός από την ακαδημαϊκή πρόοδο.
Κάπου εδώ οι πληροφορίες μιλούν για μια γραμμή που θα αρχίζει και θα τελειώνει στον ηγέτη Ερντογάν.
Οι σχολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου ακαδημαϊκού ημερολογίου και των ωρών λειτουργίας, πρέπει τώρα να λαμβάνουν επίσης υπόψη τις πανελλαδικές εξετάσεις και να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες δεν έρχονται σε αντίθεση με «τις αρχές της εθνικής εκπαίδευσης».
Επιπλέον, τα σχολεία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα από το υπουργείο εγχειρίδια, υπογραμμίζοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης όσον αφορά το εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Η ανακοίνωση ακολουθεί αναφορές γονέων που είχαν παραπονεθεί για τον εορτασμό των δυτικών εορτών στα σχολεία.
Αυτό ώθησε το υπουργείο να εκδώσει μια οδηγία σύμφωνα με την οποία όλες οι σχολικές δραστηριότητες πρέπει να είναι σύμφωνες με τις αρχές της τουρκικής εθνικής εκπαίδευσης.
Ο Φετουλάχ Γκιουνέρ, γενικός διευθυντής ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε τη σημασία της διατήρησης της τουρκικής πολιτιστικής ταυτότητας και προειδοποίησε ότι τα σχολεία που παρεκκλίνουν από τις εθνικές αξίες θα κλείσουν.
Για να δικαιολογήσει τη λεκτική ένταση, έκανε παραλληλισμούς με τα μέτρα που έλαβε ο ιδρυτής της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το 1924 «για την προστασία της τουρκικής ταυτότητας».
Πολλοί διπλωματικοί παρατηρητές άρχισαν να αναρωτιούνται τι παραπάνω έχει κάνει ο Κιμ Γιογκ Ουν στη Βόρεια Κορέα.