Ψάχνουν από δω κι από κει 1.379 προσωπικούς γιατρούς!

Ψάχνουν από δω κι από κει 1.379 προσωπικούς γιατρούς!

–Ζητούνται εδώ και τώρα παθολόγοι – Τώρα πήραν χαμπάρι τις ελλείψεις;

Είναι απίστευτο… Ψάχνουν παθολόγους για να ενισχύσουν το σύστημα του προσωπικού γιατρού, την ώρα που, όπου και να κοιτάξεις, υπάρχουν γιατροί κάθε ειδικότητας. Σε κάθε νομό και στα αγροτικά ιατρεία. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, όμως, σε παθολόγους και γενικούς γιατρούς.

Σήμερα στο σύστη­μα του προσωπικού γιατρού συμμετέχουν 2.215 γιατροί του Δημοσίου και 1.272 ιδιώτες, ενώ έχει εγγραφεί περίπου το 56% του πληθυσμού που το δικαιούται. «Είναι μια μικρή επανάσταση, αν σκεφτεί κανείς ότι για οκτώ χρόνια ήμασταν στο 0%», είπε χαριτολογώντας ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης. Από το μητρώο του προσωπικού γιατρού λείπουν αυτήν τη στιγμή 1.379 γιατροί, με την Αττική να συγκεντρώνει τα περισσότερα κενά (822).

Έτσι, λοιπόν, δίνονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση γενικών γιατρών και παθολόγων, μπαίνουν και οι αγροτικοί γιατροί, ενώ δίνεται στους πολίτες το δικαίωμα να διατηρήσουν τον δικό τους ιδιωτικό γιατρό ως προσωπικό, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν οι ίδιοι την αμοιβή του. Για την προσέλκυση περισσότερων αποφοίτων ιατρικών σχολών στην ειδικότητα γενικών γιατρών και παθολόγων, το υπουργείο δρομολογεί ένα γενναιό­δω­ρο μπόνους, ύψους 30.000 ευρώ ετησίως, για όσα χρόνια διαρκεί η ειδικότητα (έως σήμερα είναι πενταετής), με τη δέσμευση ότι οι εκκολαπτόμενοι παθολόγοι θα παραμείνουν στη συνέχεια ίσο αριθμό ετών στο ΕΣΥ. Παράλληλα, δημιουργούνται επτά Πανεπιστημιακά Κέ­ντρα Υγείας, τα οποία θα συνεπικουρούν τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φρο­ντίδας Υγείας.

«Προχωράμε για πρώτη φορά στην ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα στελεχώνονται με τέσσερα ή πέντε μέλη ΔΕΠ και θα εξοπλιστούν με προσωπικούς σταθμούς τηλεϊατρικής», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Για τη στελέχωσή τους το υπουργείο απευθύνει κάλεσμα και σε έλληνες γιατρούς που κάνουν καριέρα εκτός συνόρων, ειδικά στην Κύπρο και στη Μεγάλη Βρετανία. Ως κίνητρο επαναπατρισμού θα προσφέρεται εφάπαξ το ποσό των 100.000 ευρώ, για ένα ή δύο χρόνια.

Ο σχετικός νόμος και οι ΚΥΑ που απαιτούνται αναμένεται να έχουν δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ