Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


«Tο έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Η νοσηρότητα από την ασθένεια αυτή παρουσιάζει συχνότητα 195,3 περιστατικών ανά 100.000 άτομα για τους άνδρες και 115 περιστατικά ανά 100.000 για τις γυναίκες. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρήθηκε μείωση της θνητότητας και του αριθμού των επιπλοκών που συνδέονται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, λόγω εξέλιξης της καρδιολογικής επιστήμης και των ιατροτεχνολογικών μέσων», αναφέρει ο Εμμανουήλ Καλλιέρης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, Fellow Κολλεγίου Καρδιολόγων των ΗΠΑ, διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital.

Οι συχνότερες αιτίες για την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τον κ. Καλλιέρη, είναι:

= Η ηλικία. Όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
= Το φύλο. Οι άνδρες νοσούν συχνότερα από τις γυναίκες.
= Το κάπνισμα.
= Η κατανάλωση αλκοόλ.
= Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης.
= Η δυσλιπιδαιμία.
= Η υπέρταση.
= Η κοιλιακή παχυσαρκία.
= Ο σακχαρώδης διαβήτης.
= Το άγχος.

Ποια είναι τα συμπτώματα

«Το κλασικό σύμπτωμα του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι ο πόνος στο στήθος, ο οποίος συνήθως περιγράφεται ως συσφικτικός ή διαξιφιστικός και δίνει την αίσθηση του βάρους στον ασθενή. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί και ως απλό κάψιμο ή αίσθημα μουδιάσματος. Συνήθως εκδηλώνεται στην οπισθοστερνική περιοχή, δηλαδή στη μέση του θώρακα, ίσως ελαφρά προς τα αριστερά και μπορεί να αντανακλά και στον αριστερό βραχίονα (εσωτερική επιφάνεια), αριστερό λαιμό, αριστερή κάτω γνάθο ή πίσω στην πλάτη, άλλα και πόνος στο στομάχι (επιγαστραλγία).

Είναι σημαντικό να σημειώ­σουμε ότι ο πόνος στο στήθος δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μπορεί να οφείλεται και σε άλλα προβλήματα, όπως σταθερή ή ασταθής στηθάγχη (που υποδεικνύει περιορισμένη ροή αίματος στην καρδιά, αλλά όχι απόλυτη απόφραξη), νόσους στους πνεύμονες, προβλήματα στο γαστρε­ντερικό σύστημα ή μυοσκελετικά ζητήματα. Συνήθως συνοδεύεται από εφίδρωση, δύσπνοια, και αίσθημα κόπωσης και ο ασθενής μπορεί να λιποθυμήσει», τονίζει ο κ. Καλλιέρης.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει υποστεί έμφραγμα πριν πάει στο νοσοκομείο

Καθώς περνά ο χρόνος από τη στιγμή της διακοπής της παροχής αίματος προς ένα τμήμα του μυοκαρδίου, οι επιπτώσεις του εμφράγματος γίνονται ολοένα και πιο δυσμενείς για τον ασθενή. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινά η αντιμετώπιση του εμφράγματος πριν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο, όπου και όταν είναι δυνατόν. Είναι εξίσου σημαντικό ο γενικός πληθυσμός να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα του εμφράγματος και να ζητήσει βοήθεια ή ακόμη και να υπάρχουν άτομα στην κοινότητα που μπορούν να προσφέρουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνη­ση (ΚΑΡΠΑ).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ