Είναι η αρχή του τέλους;

Είναι η αρχή του τέλους;

Ο πληθυσμός των πεταλούδων-μοναρχών στα μεξικανικά δάση, όπου περνούν τον χειμώνα, είναι ο δεύτερος χαμηλότερος που έχει καταγραφεί αυτή την εποχή, προσφέροντας ένα ζοφερό στιγμιότυπο των ήδη απειλούμενων πορτοκαλί και μαύρων εντόμων.

Η παρουσία των εμβληματικών πεταλούδων καταγράφηκε μόνο σε 2,2 στρέμματα (0,9 εκτάρια) δάσους, που εκτείνονται σε δύο πολιτείες του Μεξικού, όπου παραδοσιακά καταφεύγουν για τον χειμώνα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια μελέτη που δημοσιεύθηκε και η οποία έγινε από την Επιτροπή Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών του Μεξικού και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), μια περιβαλλοντική ομάδα με έδρα την Ελβετία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι πεταλούδες-μονάρχες βρίσκονταν σε περίπου 45 στρέμματα των ίδιων δασών, που καλύπτονται κυρίως από πεύκα και έλατα, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των Πολιτειών Μιτσοακάν και Μεξικού. Ο πληθυσμός που καταγράφηκε τον φετινό χειμώνα (2023 – 2024) σηματοδοτεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η έρευνα του πληθυσμού, πριν από τρεις δεκαετίες, και είναι μειωμένος κατά σχεδόν 60% σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Οι βιολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατρακύλα στις υψηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες και στις συνθήκες ξηρασίας όπου αναπαράγεται η πεταλούδα, κυρίως στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και η Καλιφόρνια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ