Γ. Μουλκιώτης στο “Π”: Πληθωρισμός, ακρίβεια… και η πρωταπριλιάτικη αύξηση του κατώτατου μισθού

Γ. Μουλκιώτης στο “Π”: Πληθωρισμός, ακρίβεια… και η πρωταπριλιάτικη αύξηση του κατώτατου μισθού

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βοιωτίας


Ενώ ο πληθωρισμός ανθεί μήνα με τον μήνα, η κυβέρνηση και το αρμόδιο οικονομικό της επιτελείο δεν έχουν αφήσει σούπερ μάρκετ που να μην το έχουν επισκεφθεί, να μην το έχουν «αιφνιδιάσει». Το αποτέλεσμα;

Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα εξακολουθούν να καλπάζουν κι ας μας αφήνει η κυβέρνηση με την ψευδαίσθηση ότι τα πρόστιμα θα χαλιναγωγήσουν την κατάσταση.

Το πρέπον θα ήταν να περιοριστούν τα κυβερνητικά επικοινωνιακά σόου στις υπεραγορές τροφίμων διότι οι πολίτες εισέρχονται σε αυτά με τρόμο και μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα προς το ζην. Το μόνο που τους λείπει είναι να καμαρώνει το κυβερνητικό επιτελείο για ανεπαίσθητες μειώσεις τιμών στα ράφια…

Όταν τα δεδομένα είναι αμείλικτα, δεν χωρούν πανηγυρισμοί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε στο 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη έπεσε στο 2,6%. Σύμφωνα, δε, και με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1.046 ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Και καθώς η ακρίβεια φαίνεται να παραμένει και να επιμένει, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βιοπορίζονται με τα πενιχρά «market pass» και τα εκάστοτε «καλάθια».

Στη βάση των παραπάνω δεδομένων, δεν μπορούμε να έχουμε τυμπανοκρουσίες για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές με αξιοποίηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Δεν νοείται «κοινωνική πολιτική» όταν το κράτος εισπράττει δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ και επιστρέφει στους πολίτες του ψίχουλα.

Τα νοικοκυριά βρίσκονται στον κυκεώνα της ακρίβειας και της επιφανειακής διαχείρισής της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης για κάθε είδους ολιγοπώλια, που πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές απαράδεκτα υψηλότερες.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί ένα σύνολο στοχευμένων πολιτικών, με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, και ένα κράτος που θα παρεμβαίνει στην αγορά όποτε χρειάζεται, θα έχει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα έχει ιδρύσει και θα έχει στελεχώσει Γενικές Διευθύνσεις ΕΦΕΤ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αισχροκέρδεια και τις ελληνοποιήσεις.

Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα, δεν δύναται να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά, που ασφυκτιούν στη μέγγενη της ακρίβειας. Στην προκειμένη περίπτωση, απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο, με παράλληλη ουσιαστική αύξηση των πραγματικών μισθών.

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά δίπλα στα λαϊκά στρώματα, υπηρετεί ένα εντελώς διαφορετικό όραμα για τη χώρα και την οικονομική της ανάπτυξη, το οποίο αποτελείται από ένα κράμα πολιτικών που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

• καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας,
• ουσιαστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων,
• αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων.

Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτόν παλεύουμε καθημερινά, με συνέπεια και προτάσεις.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, τις αγνοεί, επαφιόμενη στην αλαζονική πολιτική του επιτελικού κράτους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ