Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση δημιουργεί ιδιωτικά ΑΕΙ, αγνοώντας το Σύνταγμα για να κάνει δουλειές-Μετατρέπει το δικαίωμα στην δημόσια παιδεία σε προνόμιο
“Το νομοσχέδιο σας κύριοι της κυβέρνησης επιτρέπει τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, αγνοώντας το Σύνταγμα. Και αυτό το στίγμα θα σας ακολουθεί γιατί αγνοείτε τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας για να κάνετε δουλειές”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Βουλή.
“Ορκιζόμαστε στο Σύνταγμα και οφείλουμε όλοι να το υπερασπιζόμαστε. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται. Μας λένε πόσα παιδιά δεν θα πάνε έξω, πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε. Ακούστε κύριοι, η δουλειά της εκπαίδευσης είναι διαφορετική. Πρωτίστως είναι να μορφώνει τους ανθρώπους, να τους καθιστά πολίτες και να ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα”, πρόσθεσε.
“Εγώ φοίτησα στο Γυμνάσιο Αρρένων της Δράμας, πήγα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που μόλις είχε ιδρυθεί. Είμαι τέκνο του δημόσιου συστήματος παιδείας. Εγώ, παιδί ενός μονόμισθου υπαλλήλου μπόρεσα να παρακολουθησω τις σπουδές μου, να μένω στην εστία, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση των γονιών μου. Με το ν/σ σας, αυτό το καταργείται. Το δικαίωμα των πολιτών στη μόρφωση το κάνετε προνόμιο. Αυτός που μπορεί να πληρώνει θα μπορεί να σπουδάζει. Με αυτό αξιακά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Να συζητήσουμε για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι διακυβεύεται ένα μείζον δικαίωμα όλων μας, να σπουδάζουν τα παιδιά μας δωρεάν στα δημόσια πανεπιστήμια, η συζήτηση είναι ατελέσφορη”, υπογράμμισε.
Ο κ. Ξανθόπουλος, στη συνέχεια, σημείωσε ότι οι σχολές της Δράμας μεταφέρονται στο ΔΠΘ, αλλά στη Δράμα δεν υπάρχει ούτε μια κλίνη για τους φοιτητές. “Η ΕΒΕ πλήττει κυρίως τα περιφερειακά ΑΕΙ. τα οποία θα αποψιλωθούν περαιτέρω. Ενας φοιτητής που σήμερα μπαίνει στη Νομική με 17-18.000 μόρια, θα πηγαίνει στην ιδιωτική Νομική με υποπολλαπλάσια μόρια αρκεί να πιάσει την ΕΒΕ.Καταθέσαμε τροπολογία γιας τις ασάφειες που δημιουργεί η μεταφορά των υπαλλήλων του ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ και παρακαλούμ να την κάνετε δεκτή> συμπλήρωσε.
Τέλος επεσήμανε ότι χρειάζονται στοχευμένα τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, με έμφαση στο ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου, διπλασιασμός της χρηματοδότησης και του επιστημονικού προσωπικού, δωρεάν μεταπτυχιακά, φοιτητικές εστίες και κατέληξε: “Σήμερα οι φοιτητές διαδηλώνουν και για μας και για την κοινωνία. Για αυτό έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας. Αυτό το κίνημα που οικοδομείται στους δρομους και στα πανεπιστήμια θα είναι νικηφόρο, γιατί η παιδεία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα και έτσι πρέπει να παραμείνει και σε συνταγματικό επίπεδο”.