Μετ’ εμποδίων το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Μετ’ εμποδίων το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

–Οι διαφωνίες βουλευτών και τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις

Σπαρμένος με αγκάθια, αντί για ρόδα, όπως ίσως περίμεναν, θα είναι ο δρόμος του Ν. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις ευρωεκλογές. Παρά τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης και την αναταραχή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει παρά μια ισχνή δυναμική. Με συνέπεια στις δημοσκοπήσεις να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, ενώ η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει ανατρέψιμη. Η μάχη για τη δεύτερη θέση δεν έχει ακόμη κριθεί με οριστικό τρόπο, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή, βασικές πολιτικές επιλογές του Ν. Ανδρουλάκη προσκρούουν στην αντίθετη άποψη μερίδας βουλευτών του που έχουν επιφυλάξεις ή και διαφωνίες. Κόντρα στην επίσημη γραμμή, 11 βουλευτές (το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) απείχαν από την ψηφοφορία για τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εξέλιξη που ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για το προοδευτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη. Καθότι, το να διαφωνεί με μια κρίσιμη επιλογή του το 39% των βουλευτών του δεν είναι ένα ασήμαντο ζήτημα που μπορεί να το προσπεράσει με ευκολία.

Και αν δεν υπήρχαν, την ίδια στιγμή, οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στη Νέα Δημοκρατία και η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός θα είχε πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης ενδεχομένως θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα εσωκομματική κρίση. Παρά την αρχική του δήλωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, τελικά, η στάση του Κινήματος θα είναι αρνητική.

Πρόθεσή του, μάλιστα, είναι να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε βάρος των απείθαρχων βουλευτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκ των βουλευτών του Κινήματος τάσσονται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση, δε, που επιμείνουν στην άποψή τους αυτή, ο κ. Ανδρουλάκης θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πάρει μέτρα σε βάρος τους. Το θέμα θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος και μένει να φανεί ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ