Με καρδιακή ανεπάρκεια περίπου 200.000 – 250.000 άτομα στην Ελλάδα

Με καρδιακή ανεπάρκεια περίπου 200.000 – 250.000 άτομα στην Ελλάδα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καρδιακή ανεπάρκεια, πλήττοντας κυρίως την τρίτη ηλικία! Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στα άτομα άνω των 65 ετών η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Επίσης, το 30% – 40% των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια στον γενικό πληθυσμό πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου!

«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην τρίτη ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, καθώς επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο Ιωάννης Παρίσης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ), καθηγητής Καρδιολογίας / Επείγουσας Ιατρικής. Και προσθέτει:

«Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 – 250.000, ενώ περισσότερα από 600 – 700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών διαρκώς αυξάνεται, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο προσεχές μέλλον.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, από πιο εξειδικευμένες αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες (όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με τεχνητή καρδιά) να αυξάνεται αντίστοιχα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο:  fabrikasimf on Freepik

Σχολιάστε εδώ