Η Ελλάδα, πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη – Επιτυχημένη η επίσκεψη;
Επιτυχημένη, σε πολιτικό επίπεδο, κρίνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, καθώς ανοίγει ένα παράθυρο συνεργασίας με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και μια από τις ισχυρότερα ανερχόμενες οικονομίες.
Οι συζητήσεις για να είναι η Ελλάδα η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη πήγαν καλά, όπως και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο σχέδιο του διαδρόμου που θα συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Όμως, για να ευοδωθούν τα σχέδια αυτά θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια. Και αυτό διότι προϋπόθεση είναι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή αλλά και η κατασκευή τεράστιων έργων υποδομών. Και μπορεί να ακούγονται ευχάριστα τα μεγάλα λόγια, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοια σχέδια προϋπόθεση είναι τουλάχιστον να έχει σιδηροδρομικό δίκτυο…
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία διοργανώθηκε και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Αυτό που δεν είδαμε και πάλι, όμως, είναι να υπογράφονται συμφωνίες, ώστε να έχουν νόημα αυτές οι αποστολές και να μην είναι απλώς μια ομήγυρη όπου εκφράζονται καλές προθέσεις για επενδύσεις και συνεργασίες, που τελικά μένουν στα χαρτιά… Με εξαίρεση τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ομίλου Μυτιληναίου και της Eurobank, του εφοπλιστή Προκοπίου αλλά και του Ομίλου Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που ήδη ενεργοποιείται στην ινδική αγορά, δεν είδαμε άλλα μεγάλα ονόματα στην αποστολή, ενώ χαρακτηριστικό της εσωστρέφειας του κατασκευαστικού κλάδου είναι ότι δεν υπήρχαν και μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Οι αποστολές αυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται καλά, ώστε να έχουν αποτελέσματα και να μην είναι τελικά απλώς για δημόσιες σχέσεις…
Πάντως, στην επιχειρηματική αποστολή είδαμε και έναν παλιό γνώριμο της στήλης, τον πρέσβη ε.τ. Ιωάννη-Αλέξιο Ζέππο. Έχοντας υπηρετήσει ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και γ.γ. του ΥΠΕΞ, μετά την αφυπηρέτησή του συμμετείχε στην εταιρεία Global Visa Center World Hellas, μαζί με έναν ακόμη διπλωμάτη, τον Δημήτρη Πλατή, και τον πρώην εκπρόσωπο της Αστυνομίας και κατόπιν υφυπουργό κ. Οικονόμου, η οποία πήρε το μεγάλο πακέτο της έκδοσης θεωρήσεων. Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέππος είχε υπηρετήσει και ως πρέσβης στο Νέο Δελχί και έχει γνωριμίες από την περίοδο εκείνη.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ