Κόκκινη κάρτα στις ευρωεκλογές – Οι φόβοι της κυβέρνησης για αποχή και χαλαρή ψήφο

Κόκκινη κάρτα στις ευρωεκλογές – Οι φόβοι της κυβέρνησης για αποχή και χαλαρή ψήφο

ΔΥΣΦΟΡΙΑ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

–Οι φόβοι της κυβέρνησης για αποχή και χαλαρή ψήφο – Διχασμός και εσωστρέφεια ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Το άγχος του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Πληθαίνουν, προϊόντος του χρόνου, οι ενδείξεις ότι η κάλπη των ευρωεκλογών ενδέχεται να εξελιχθεί σε… κάλπη αποδοκιμασίας των πολιτών προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταγράφουν την απογοήτευση, τη δυσφορία, σε ορισμένες περιπτώσεις και την οργή των πολιτών και παράλληλα την αδιαφορία τους για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Και αυτό ακριβώς το κλίμα μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα αποχής, που ενδεχομένως να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα. Τρεις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, οι πολίτες στην πλειονότητά τους, ένας στους δύο σύμφωνα με τις έρευνες, δεν ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες εκλογές. Επίσης, τέσσερις στους δέκα δεν προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δεύτερον, όλα τα κόμματα κινούνται σε καθοδική πορεία σε σχέση με τα ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές του 2023 και δείχνουν να έχουν απωλέσει μέρος του πολιτικού κεφαλαίου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 28%, 13 μονάδες κάτω από το ποσοστό (41%) που είχε στις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο μεν, αλλά έχει υποχωρήσει στο 9,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη χειρότερα, στο 8,8%, το ΚΚΕ σταθερό στο 7% και μόνο η Ελληνική Λύση κινείται ανοδικά και βρίσκεται στο 7,5%. Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι εμφανής και στην Ελλάδα.



 

Μέσα σε αυτό το μάλλον γκρίζο πολιτικά και κοινωνικά περιβάλλον, οι ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές έχουν να κάνουν με τρεις παράγοντες: Την αποχή, τη χαλαρή ψήφο αλλά και την… τιμωρητική ψήφο. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κινείται πέριξ του 70%, που σημαίνει ότι ένα 30% των ψηφοφόρων της έχει αποστασιοποιηθεί και είναι αδιευκρίνιστο ποια στάση θα τηρήσει στις 9 Ιουνίου.

Αν, δηλαδή, θα επιλέξει να καθίσει στον καναπέ ή θα επιλέξει να στηρίξει ένα από τα μικρότερα κόμματα, κυρίως αυτά στα δεξιότερα, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της παράταξης. Εκ του ασφαλούς αυτό, καθότι οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση και δεν καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό που ανησυχεί, ωστόσο, πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό είναι το ενδεχόμενο μερίδα των πολιτών να κινηθεί με τιμωρητική διάθεση έναντι της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή πολιτικές επιλογές αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων. Σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών ένα ποσοστό της τάξης του 65% – 70% εκφράζει αρνητική γνώμη (απογοήτευση – δυσφορία) για τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ακρίβεια, η οικονομία, η εγκληματικότητα, οι φυσικές καταστροφές κ.ά. Ενώ υπάρχουν ακόμη γεγονότα (Τέμπη, υποκλοπές κ.ά.) που επιβαρύνουν περαιτέρω το κοινωνικό κλίμα.

Χειρότερα
Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών υπό ακόμη πιο δυσμενείς συνθήκες. Η απήχησή του στην κοινωνία έχει πέσει στα… Τάρταρα, ένας στους δύο ψηφοφόρους του έχει γυρίσει την πλάτη στο κόμμα και οδεύει προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Και αυτή η τάση δεν ανακόπηκε ούτε με την αλλαγή ηγεσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ακόμη πιο σοβαρά είναι τα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν με αφορμή την αλαζονική συμπεριφορά και τις κινήσεις αυταρχισμού εκ μέρους του Στ. Κασσελάκη. Κάτι που έχει στρέψει εναντίον του ένα σημαντικό τμήμα των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του. Συν τοις άλλοις, ο τελευταίος δεν έχει πείσει ούτε τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ότι έχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, πόσω μάλλον σχέδιο για τη χώρα. Κάτι που φυσικά το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες και τον αντιμετωπίζουν αρνητικά ή στην καλύτερη περίπτωση με επιφύλαξη ή αδιαφορία.

Συμπερασματικά, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν μια σκληρή δοκιμασία τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον κ. Κασσελάκη. Οι δε εξελίξεις της επόμενης ημέρας θα εξαρτηθούν από την επίδοση που θα καταγράψει το κόμμα.

Άγχος
Η ισχνή δυναμική που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, παρά τη φθορά της κυβέρνησης και τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα θέμα που και αγχώνει και προβληματίζει τον Ν. Ανδρουλάκη.

Εξ ου και το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει τους τόνους της αισιοδοξίας (ευφορίας) ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο πήχης που αρχικά είχε μπει στο 20% τώρα κατέβηκε στο «όσο πιο ψηλά γίνεται» και πλέον ο μοναδικός στόχος είναι η δεύτερη θέση, με μικρή έστω αύξηση του ποσοστού σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, συνεχίζουν την προεκλογική δραστηριότητά τους με το βλέμμα στραμμένο πάντα προς την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Δεδομένου ότι η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ είναι άμεσα εξαρτημένη με την… αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ευρωεκλογές: Τρομάζει η χαλαρή ψήφος


Σχολιάστε εδώ