Το Τραγούδι του Προφήτη

Το Τραγούδι του Προφήτη


Συγγραφέας
Paul Lynch
Μετάφραση
Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου


Ένα χτύπημα στην πόρτα μια βροχερή νύχτα αλλάζει τη ζωή της Άιλις. Δύο αξιωματικοί της νεοσύστατης μυστικής αστυνομίας αναζητούν τον άντρα της. Ποια θα είναι η τύχη τόσο του ίδιου όσο και του πρωτότοκου γιου τους ; Η πατρίδα της, η Ιρλανδία, βρίσκεται στο έλεος μιας δικτατορικής κυβέρνησης. Η πόλη της, το Δουβλίνο, είναι το κέντρο μιας αιματηρής εμφύλιας διαμάχης, κι εκείνη πρέπει να προστατέψει τα παιδιά της και τον ηλικιωμένο πατέρα της. Πόσο μακριά θα φτάσει για να σώσει την οικογένειά της; Και τι –ή ποιον– θα υποχρεωθεί να αφήσει πίσω;

«Από το πρώτο χτύπημα στην πόρτα το Τραγούδι του προφήτη μας αναγκάζει να βγούμε από τον εφησυχασμό μας», τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής του Booker ανακοινώνοντας τον Πολ Λιντς (γενν. Ιρλανδία, 1977) ως νικητή για το 2023. «Πρόκειται για μια συγκινητική αφήγηση, συναρπαστική και τολμηρή, που αποτυπώνει τις ανησυχίες του σήμερα».

Λίγα λόγια για τon συγγραφέα

Ο Lynch γεννήθηκε στο Limerick στη νοτιοδυτική Ιρλανδία τον Μάιο του 1977. Οι γονείς του και όλη η οικογένειά του είναι από το Λίμερικ και άλλα μέρη της κομητείας Λίμερικ. Σε ηλικία μόλις εννέα μηνών, οι γονείς του μετακόμισαν στα βόρεια της κομητείας Donegal στο Ulster, τη βόρεια επαρχία της Ιρλανδίας, όπου μεγάλωσε.
Εγκαταστάθηκαν στα βόρεια του Inishowen, μια χερσόνησο στη βόρεια ακτογραμμή του Ulster, με τον Lynch να περνά την υπόλοιπη παιδική και εφηβική του ηλικία στο Malin Head και, αργότερα, στο Carndonagh.
Οι γονείς του μετακόμισαν στο Inishowen λόγω της δουλειάς του πατέρα του στην τότε Υπηρεσία Διάσωσης Ακτών και Βρεφών (CCRS), η οποία αργότερα έγινε, το 1991, η Ιρλανδική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης Ναυτικών (IMES· τώρα ονομάζεται Ιρλανδική Ακτοφυλακή).
Η μητέρα του ήταν δασκάλα γραμματισμού ενηλίκων και ο Πωλ ήταν το μεσαίο παιδί των τριών παιδιών των γονιών του.
Ο Lynch δεν έχει ζήσει στην κομητεία Donegal από το 1995.
Διάβασε Αγγλικά και Φιλοσοφία στο University College του Δουβλίνου (UCD), αλλά δεν αποφοίτησε. Είναι επί μακρόν κάτοικος του Δουβλίνου, όπου ήταν στο παρελθόν αναπληρωτής αρχισυντάκτης και επικεφαλής κριτικός κινηματογράφου για το The Sunday Tribune, προτού στραφεί στη συγγραφή μυθοπλασίας. Ο Lynch έχει δύο παιδιά και είναι χωρισμένος από τη γυναίκα του.

Το ντεμπούτο του μυθιστόρημα, Red Sky in Morning, αποτέλεσε αντικείμενο δημοπρασίας έξι εκδοτών στο Λονδίνο και του κέρδισε την αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, όπου το βιβλίο ήταν φιναλίστ για το γαλλικό Prix du Meilleur Livre Étranger (Βραβείο Καλύτερου Ξένου Βιβλίου). ).[8] Το μυθιστόρημα εμπνεύστηκε από ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την ανασκαφή του Duffy’s Cut, μια τοποθεσία κοντά στη Φιλαδέλφεια όπου, στη δεκαετία του 1830, Ιρλανδοί μετανάστες, κυρίως από το Ulster, ανακαλύφθηκαν σε έναν ασήμαντο ομαδικό τάφο. Εξερευνά θέματα μετανάστευσης, ρατσισμού και βαρβαρότητας και περιγράφηκε από τον Alan Cheuse του NPR ως το έργο ενός «ξεκαρδισμένου νεαρού δασκάλου».

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Lynch, The Black Snow, περιγράφει την επιστροφή ενός Ιρλανδού μετανάστη στην πατρίδα του στην κομητεία Donegal και την επακόλουθη κάθοδο στην τραγωδία όταν ένα byre παίρνει φωτιά.[10] Το μυθιστόρημα προκρίθηκε για πολλά βραβεία και κέρδισε το γαλλικό Prix Libr’à Nous για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα. Στους The Sunday Times Ireland, ο Theo Dorgan αποκάλεσε το βιβλίο “ένα σημαντικό επίτευγμα”.

Το τρίτο του μυθιστόρημα, Grace (2017), είναι ταυτόχρονα ένα bildungsroman και πικαρέσκο που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του λιμού στην Ιρλανδία και αφηγείται την ιστορία του αγώνα μιας νεαρής κοπέλας για επιβίωση. Το μυθιστόρημα κέρδισε το βραβείο Kerry Group Ιρλανδικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς[1] και μπήκε στη βραχεία λίστα για πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Ιστορικής Φαντασίας Walter Scott. Σε μια κριτική, οι New York Times είπαν: «Ο Lynch είναι ένας σίγουρος σχοινοβάτης…η πλούσια, ποιητική πεζογραφία του [στο Grace] σκοπίμως και οδυνηρά λειτουργεί ως αλουμινόχαρτο στην πραγματικότητα του λιμού».

Το τέταρτο μυθιστόρημα του Lynch, Beyond the Sea (2019), είναι εμπνευσμένο από ένα αληθινό γεγονός και είναι μια υπαρξιακή ιστορία που περιλαμβάνει δύο ναυαγούς που βρίσκονται σε μια βάρκα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μυθιστόρημα έχει συγκριθεί με το έργο των Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σάμιουελ Μπέκετ, Χέρμαν Μέλβιλ, Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και Πάμπλο Νερούδα από διάφορους κριτικούς[15] και κέρδισε το γαλλικό Prix Gens de Mers το 2022.

Το πέμπτο μυθιστόρημα του Λιντς, ο Προφήτης Σονγκ, έχει περιγραφεί ως «μια ανατριχιαστική μελέτη για το ότι η Ιρλανδία έγινε φασιστικό κράτος».  Σύμφωνα με τους New York Times, το μυθιστόρημα έλαβε μικτές κριτικές στην Ιρλανδία και τη Βρετανία κατά την αρχική του δημοσίευση.[17] Ο Προφήτης Σονγκ περιγράφηκε από τον The Guardian ως «ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα τόσο από στυλ όσο και από πολιτική άποψη»,  και στη συνέχεια έλαβε το περίφημο Βραβείο Μπούκερ για το 2023.

 Πηγή: wikipedia.org

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Σειρά: ALDINA
Κατηγορία: Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-01-2524-5

Βίντεο για το βιβλίοhttps://youtu.be/ByF2C1s_uN0


Σχολιάστε εδώ