Θολό το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανοιχτοί λογαριασμοί μέχρι τις ευρωεκλογές

Θολό το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανοιχτοί λογαριασμοί μέχρι τις ευρωεκλογές

Θολό παραμένει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και δυσοίωνες οι προοπτικές όσον αφορά το (άμεσο) μέλλον. Τα δραματικά γεγονότα και οι σουρεαλιστικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο συνέδριο επιβάρυναν περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα. H νηνεμία που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα είναι επιφανειακή και με ημερομηνία λήξης.

Ηγεσία και «αντιφρονούντες» συμφώνησαν σιωπηρά σε μια ανακωχή, που, εκτός απροόπτου, έχει ορίζοντα την 9η Ιουνίου. Οπότε και, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά κυρίως την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, θα κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία, όποιο κι αν θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, η φυσική πορεία των πραγμάτων θα είναι μια νέα διάσπαση. Εξίσου ή και περισσότερο καταστροφική από την προηγούμενη. Ο ίδιος φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την τελική αναμέτρηση.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει σε πρόσωπα, δομές, ακόμη και στο όνομα του κόμματος είναι απίθανο να περάσουν αναίμακτα, καθώς οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας στελεχών θα είναι έντονες. Ο κ. Κασσελάκης θα στηριχθεί από όσους, άσχετους με τον χώρο της Αριστεράς, «εισέβαλαν» στον ΣΥΡΙΖΑ με την ανάδειξή του στην αρχηγία. Οι τελευταίοι βέβαια, όπως φάνηκε στο συνέδριο, δεν λειτουργούν ως ψηφοφόροι, αλλά σαν οπαδοί, επιρρεπείς στον φανατισμό και στη λεκτική βία. Καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον χώρο της Αριστεράς γενικότερα, που δεν μπορούν να είναι αποδεκτές για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιθανότητες μιας νέας διάσπασης αυξήθηκαν μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο αλλά και τα κρούσματα αυταρχισμού και αλαζονείας από την πλευρά του κ. Κασσελάκη. Ο τελευταίος θα προτιμούσε η διάσπαση να συμβεί πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να χρεώσει στους «διασπαστές» το κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι πως δεν θα το κάνει, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες μέρος της ευθύνης για την ήττα θα χρεωθεί και ο ίδιος. Μέχρι τις ευρωεκλογές μεσολαβούν τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που στην πολιτική θεωρείται… αχανές, κατά συνέπεια πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στις κάλπες υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες. Βαθύτατα διχασμένος, βυθισμένος στην εσωστρέφεια και με ορατό το ενδεχόμενο της σύγκρουσης και της διάσπασης. Οι πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα δείχνουν να είναι απειροελάχιστες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ