Στ. Κούλογλου στο “Π”: Homo Kasselakius 

Στ. Κούλογλου στο “Π”: Homo Kasselakius 

Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Ευρωβουλευτή, Δημοσιογράφου


Ένα από τα εντυπωσιακά φαινόμενα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη. Αποδοκιμασίες όπως αυτές εναντίον της αντιπάλου του, της κ. Γεροβασίλη, είναι σπάνιες, συμβαίνουν όμως και στις καλύτερες οικογένειες. Αλλά ένα ολόκληρο στάδιο να φωνάζει «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», που έχει κλείσει στο κόμμα μόνο μερικούς μήνες; Ποιος είναι ο ανθρωπότυπος του Homo Kasselakius; 

Πολλοί και πολλές από τους συνέδρους που βρέθηκαν στο Τάε Κβον Ντο δεν θα είχαν έρθει τις παλιές, καλές μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Απογοητευμένα, αρκετά από τα παλιά μέλη δεν συμμετείχαν καν στις εκλογές ανάδειξης των συνέδρων. «Κάναμε αμάν και πώς να βρούμε συνέδρους», ομολόγησε ο Γ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Η σύνθεση του Συνεδρίου είχε αλλάξει ριζικά σε σχέση με αυτό που έγινε πριν από δύο χρόνια. «Υπήρχαν πολλά νέα πρόσωπα, που δεν τα είχαμε δει ποτέ», λέει ένας παρατηρητής που παρακολουθεί χρόνια τα κομματικά τεκταινόμενα.

Σε ορισμένες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όποιος δήλωνε υποψήφιος πήγαινε κατευθείαν στο Συνέδριο, χωρίς εκλογές. Επομένως, αυτοί που βρέθηκαν στο στάδιο ήταν σε σημαντικό βαθμό υποστηρικτές του προέδρου ή επίδοξων δελφίνων (Ν. Παππάς) που τον υποστήριξαν. Όχι, όμως, όλοι: Αρκετοί δεν έλκονται από τον Κασσελάκη, απλώς δεν θέλουν να παρατήσουν ένα κόμμα για το οποίο έχουν πασχίσει χρόνια.

Η αποδοκιμασία της κ. Γεροβασίλη στρεφόταν, επίσης, εναντίον του Αλ. Τσίπρα και της παρέμβασής του λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Συνέδριο. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB δείχνει δύο διαφορετικούς κόσμους, των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των συνέδρων. Το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση Τσίπρα για εκλογές και το 37,1% διαφωνεί. Αλλά μεταξύ των συνέδρων ελάχιστοι συμφώνησαν με τον πρώην πρόεδρό τους. Η ενεργή κομματική βάση έχει αλλάξει και σκέφτεται διαφορετικά.

«Δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί έχουν βρεθεί στο περιθώριο από νεότερους (και ηλικιακά και πολιτικά) ανθρώπους», λέει ένα νεαρό στέλεχος για την παλιά φρουρά. «Ακόμα παλεύουν μέσα τους να καταλάβουν και κυρίως να αποδεχθούν ότι δεν κέρδισε ο Κασσελάκης, αλλά έχασαν οι ίδιοι. Δεν έμαθαν να ζητούν συγγνώμη».

Η πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των «άγνωστων συνέδρων» προήλθε από την επαρχία. Το ότι χρειάστηκε να διαμείνουν τρία βράδια στην Αθήνα δεν σημαίνει αναγκαστικά οικονομική άνεση. Όπως και στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είναι συνταξιούχοι, συχνά από τον εκπαιδευτικό χώρο. «Ορισμένοι έβαλαν από το υστέρημά τους», λέει ένας σύνεδρος, «για να υποστηρίξουν το κόμμα και τον πρόεδρο». Αυτό υποδηλώνει έναν αξιόλογο βαθμό προσήλωσης.

Ένα σημαντικό μέρος από τους «Συνασπισμογενείς», το παραδοσιακό κομμάτι της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ που προερχόταν από τον παλιό Συνασπισμό, έφυγε με την «Ομπρέλα» και την επόμενη διάσπαση. Πολλοί από τους «Κασσελίστας» προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σε ιδεολογικό επίπεδο, οι απόψεις τους είναι ασαφείς και συχνά θολές.

Είναι αντικειμενικά πιο δεξιά από τον κλασικό Συριζαίο, αλλά επειδή όλο το πολιτικό φάσμα έχει μετακινηθεί δεξιότερα το θεωρούν φυσιολογικό ή και πιο σύγχρονο. Ενημερώνονται από το Facebook και επικοινωνούν μέσα από τα social media, τα οποία ο Κασσελάκης χειρίζεται με επαγγελματικό τρόπο.

Η σχέση που διαμορφώνει μαζί τους ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνάει τις παραδοσιακές σχέσεις ηγέτη – βάσης. Σε πολλά σημεία στο Συνέδριο, με τις επιθέσεις στην κομματική ελίτ και στο κομματικό κατεστημένο, ο Κασσελάκης θύμιζε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να κερδίσει το χρίσμα σε ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με το οποίο δεν είχε σχέση. Η διαφορά είναι ότι ο Κασσελάκης τα κατάφερε παρότι, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ήταν παντελώς άγνωστος όταν το επιχείρησε.

Ο Κασσελάκης απευθυνόταν στους οπαδούς του με συναισθηματικούς όρους («σας αγαπάω», «η αγάπη σας μου ραγίζει την καρδιά», «σας ευχαριστώ μέσα από τη ραγισμένη μου καρδιά»), εγκαθιδρύοντας μια ειδική σχέση μαζί τους. Ούτε ο δημοφιλής Αλ. Τσίπρας δεν είχε δημιουργήσει τέτοια σχέση με τη βάση, ούτε το είχε επιχειρήσει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως είχε στοιχεία αρχηγικού κόμματος, με μεσσιανικά χαρακτηριστικά», μου είχε πει πρόσφατα σε μια συνέντευξη o καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης. «Μπορεί να πει κανείς, χωρίς να αδικήσει τον Τσίπρα, ότι υπάρχουν κομμάτια της κληρονομιάς του που ευθύνονται και συνδέονται με την εκλογή Κασσελάκη».

Και όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, από τη στιγμή που ο παλιός «Μεσσίας» δεν εκπλήρωσε την προφητεία, οι πιστοί τού γύρισαν γρήγορα την πλάτη: Τα γιουχαΐσματα στην άτυπη εκπρόσωπό του θα πρέπει να έδειξαν στον παλιό πρόεδρο ότι η δυνατότητά του να επηρεάζει τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα του είναι πλέον πολύ μικρότερη από όσο πίστευε. Ο Homo Kasselakius είναι το νέο είδος, στη δημιουργία του οποίου είχε συμβάλει, χωρίς ποτέ να το φανταστεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ