Ν. Παπαναστάσης στο “Π”: Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Ν. Παπαναστάσης στο “Π”: Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Του
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Βουλευτή ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας,
Αντισυνταγματάρχη ε.α.


Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, η μετατροπή της ελληνικής επικράτειας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση –ως αποτέλεσμα του ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου–, η αποστολή των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία, η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε 11 αποστολές εκτός συνόρων δεν έχουν καμιά σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας μας. Είναι αποστολές που πηγάζουν απ’ τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση –αλλά και οι προηγούμενες– απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είναι επιλογές που, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, αποδυναμώνουν, όπως και τα ίδια τα στελέχη των ΕΔ ομολογούν, κρίσιμους τομείς για την άμυνα της χώρας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει κάθε αποστολή όπλων και πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και την με οποιονδήποτε τρόπο εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν ή σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, άσχετα με τον «μανδύα» υπό τον οποίον αυτές εξελίσσονται.

Η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, φέρει τεράστια ευθύνη απέναντι στον λαό και στο προσωπικό των ΕΔ. Ο κίνδυνος για πιθανά αντίποινα είναι μεγάλος. Είναι γνωστές οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που χαρακτήρισε «νόμιμο στόχο» της Ρωσίας τις υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ που ενισχύουν το μέτωπο της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών, φαίνεται ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Ήδη, πέραν των άλλων εμπλοκών, ξεκίνησε και η συζήτηση και για την αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Πριν από λίγες ημέρες, έλυσε κάβους η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» για τα «θερμά» νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Η κυβέρνηση στέλνει το πολεμικό πλοίο και το πλήρωμά του κυριολεκτικά στον πόλεμο. Στέλνει δεκάδες άντρες και γυναίκες εκεί που τα ραντάρ των πλοίων μετράνε καθημερινά δεκάδες εναέριες, και όχι μόνο, επιθέσεις, οι οποίες δεν αποκρούονται όλες. Τους στέλνει, όπως η ίδια κυνικά ομολογεί, για να προασπίσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση κρύβει ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», τόσο πριν όσο και μετά τον απόπλου της. Το πλήρωμα γνωρίζει πολύ καλά ότι κινείται στο στόμα του λύκου, δήθεν για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τους, γιατί αυτό ορκίστηκαν. Δεν συμμετέχει εθελοντικά. Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κυνικά τους έθεσε προ των ευθυνών που απορρέουν απ’ την υπηρεσιακή τους ιδιότητα. Υπήρξαν παραιτήσεις. Όσοι επιβαίνουν σ’ αυτό το πλοίο εγκατέλειψαν οικογένειες με προβλήματα, με απαγορευμένη τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μαζί τους. Τα 1.500 ευρώ, εφάπαξ οικονομική παροχή, σε κάθε μέλος του πληρώματος είναι προσβολή για την αξιοπρέπειά τους και δεν εξαγοράζουν την τεράστια ανησυχία που βιώνουν αυτές οι οικογένειες.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω δήλωσης του τομεάρχη του Εθνικής Άμυνας, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι «έντονη ανησυχία προκαλεί η είδηση των νέων παραιτήσεων στο ΠΝ εν όψει της αποστολής της φρεγάτας ‘‘ΥΔΡΑ’’ στην Ερυθρά θάλασσα», είναι απαράδεκτη. Ενώ εκφράζει δήθεν την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τις δυσκολίες που δημιουργούν οι παραιτήσεις, δεν διαφωνεί με την ίδια την αποστολή, αποκαλύπτοντας τη σύμπλευση κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές της ΕΕ για τη στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών Δημήτρη Μάντζου, υιοθετεί την παραπλανητική κυβερνητική τεκμηρίωση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την ελληνική ναυτιλία…».

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και την αλληλεγγύη που εκφράζεται αγωνιστικά, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, προς τον παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η ιστορία της αποτροπής συμμετοχής στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας του Α/Τ «Θεμιστοκλής» το 1999, κάτω απ’ την αντίδραση του λαϊκού κινήματος, είναι γνωστή, και αν χρειαστεί θα επαναληφθεί.

To ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και δράση, απαιτώντας: Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, κανένας έλληνας αξιωματικός, υπαξιωματικός, ναύτης, στρατιώτης σε ξένα νερά και εδάφη! Να τερματιστεί τώρα το μακελειό στη Γάζα και η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη! Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές!


Σχολιάστε εδώ