Η ευθύνη του κράτους για τα ερειπωμένα ακίνητα

Η ευθύνη του κράτους για τα ερειπωμένα ακίνητα

Γεμάτες από ερειπωμένα ακίνητα είναι οι περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, και ειδικά του λεκανοπεδίου, αφού τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται σε αυτές, δεδομένου ότι από τις παλαιότερες εποχές ήταν πυκνοκατοικημένες, και μάλιστα από ανθρώπους εύπορους, που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλες και εντυπωσιακές κατοικίες.

Με την πάροδο των ετών οι ιδιοκτήτες έφυγαν από τη ζωή, τα ακίνητα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, περιήλθαν στο κράτος, είτε από χρέη είτε από διαθήκες κ.λπ., και έκτοτε ρημάζουν γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους. Τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά είναι νεοκλασικά –γιατί όσα δεν ήταν κατεδαφίστηκαν και αξιοποιήθηκαν– ωστόσο, επειδή τα νεοκλασικά είναι διατηρητέα και δεν μπορούν να κατεδαφιστούν έμειναν… αμανάτι, για να ερειπώνονται με τα χρόνια.

Γιατί η ανακαίνιση ενός νεοκλασικού είναι πολυδάπανη και τα έσοδα ελάχιστα, κατά συνέπεια, είναι ασύμφορη η προσπάθεια… Έτσι, μένουν τα κτίρια στο έλεος του χρόνου και ρημάζουν…

Πολλά, όπως είπαμε, ανήκουν στο κράτος και άλλα σε ιδιώτες.



 

Για τα κτίρια που ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι τα έχουν παρατήσει είτε επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν είτε επειδή οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί και δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, το κράτος θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να τα συντηρήσει και να τα αξιοποιήσει. Έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι.

Στο χέρι του είναι να βρει τη λύση και να την επιβάλει. Πριν όμως κάνει αυτό, θα πρέπει να δει τι θα κάνει με τα δικά του ακίνητα που είναι παρατημένα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Ακίνητα έχουν τα Ταμεία, ακίνητα έχουν τα υπουργεία, ακίνητα έχουν οι Οργανισμοί, οι ΟΤΑ, οι ΔΕΚΟ κ.λπ.

Μόνο στον Πειραιά ο ΕΦΚΑ έχει 45 ακίνητα, εκ των οποίων τα 30 είναι αναξιοποίητα και ερειπώνονται, όπως καταγγέλθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτά γιατί δεν αξιοποιούνται; Γιατί δεν πωλούνται; Γιατί δεν δίνονται αντιπαροχή, για να πάρουν αξία και οι γύρω γειτονιές; Γιατί το κράτος πάντα αργεί, κωλυσιεργεί, τελματώνει; Αν το ίδιο το κράτος δεν κάνει κάτι για τα δικά του ακίνητα, πώς θα απαιτήσει από τους ιδιώτες να πράξουν ανάλογα;

Λύσεις υπάρχουν. Και αν αναζητηθούν, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει βούληση. Εκεί είναι που… κολλάμε, όπως φαίνεται. Δυστυχώς…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ