Γ. Βλάχος στο “Π”: Οι αγρότες έχουν και δίκιο και ήθος

Γ. Βλάχος στο “Π”: Οι αγρότες έχουν και δίκιο και ήθος

Του
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ
Βουλευτή ΝΔ Ανατολικής Αττικής


Μετά από μια μικρή ανάπαυλα τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν φέτος κινητοποιήσεις των αγροτών με τρακτέρ. Ένα γεγονός που διαχρονικά έφερνε κάθε κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον αγροτικό κόσμο. Ωστόσο, οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είχαν μια σημαντική διαφορά από αυτές των προηγούμενων ετών. Ήταν γενικευμένες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν αγροτική παραγωγή. Αυτό διότι τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο εντάσσονται στο πεδίο της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, αναγκάζοντας έτσι την Ένωση να τους ακούσει και να ασχοληθεί για πρώτη φορά μαζί τους.

Οι αγρότες έχουν δίκιο που ζητούν να ακουστεί η άποψή τους στη διαμόρφωση της ΚΑΠ, αφού αυτοί ζουν την καθημερινότητα της αγροτικής παραγωγής και όχι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς.

Έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται για την πολιτική που τους αναγκάζει να ανταγωνίζονται αγρότες τρίτων χωρών, τα προϊόντα των οποίων παράγονται και εισάγονται χωρίς τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ.

Έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται για την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, η οποία οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, άρα και του εισοδήματός τους.

Έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους, τα οποία φθάνουν στον καταναλωτή σε πολλαπλάσιες και πολλές φορές απαγορευτικές τιμές, στο όνομα δήθεν της ελεύθερης αγοράς, που όμως στην πράξη γίνεται ανεξέλεγκτη και ασύδοτη αγορά.

Έχουν δίκιο οι αγρότες που ζητούν προστασία και ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων.

Πέραν του πλαισίου των αγροτικών αιτημάτων, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο ανέδειξαν θετικά στοιχεία για το ήθος και το επίπεδο του ελληνικού αγροτικού συνδικαλισμού. Αγρότες συνδικαλιστές με ενσυναίσθηση, με ουσιαστικό λόγο και πίστη στο δίκιο τους, ήρθαν στην Αθήνα συντεταγμένοι και υπερήφανοι, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Ήρθαν ως απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που ζυμώνουν την ελληνική γη, και αποχώρησαν υπερήφανοι, με ψηλά το κεφάλι, καταχειροκροτούμενοι από την κοινωνία.

Απέδειξαν με τη στάση τους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι η Πολιτεία έχει απέναντί της σοβαρούς συνομιλητές, που διαθέτουν κύρος και γνώσεις, και δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Μπορεί μαζί τους να σχεδιάσει και να προγραμματίσει το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, αλλάζοντας καθετί που ξεπεράστηκε από τον χρόνο, σταθμίζοντας παράλληλα τα νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως από την κλιματική αλλαγή.

Η σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και αγροτών θα βοηθήσει να δοθούν λύσεις στα αντικειμενικά προβλήματα, αλλά κυρίως θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να απολαμβάνουν εγγυημένης ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης σε προσιτές τιμές.

Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς το οφείλουμε στους εαυτούς μας και, κυρίως, στις νέες γενιές, που δεν πρέπει να στερηθούν την πρόσβαση στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που ουσιαστικά θα έθετε το μέλλον τους σε κίνδυνο, καθότι χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση χωρίς παραγωγή δεν έχει μέλλον.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση –στο μέτρο του δυνατού– έδωσε αρκετά για τις παρούσες συνθήκες. Η συζήτηση, ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί, με όλους να αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θέτοντας το πλαίσιο και οι αγρότες, από τη δική τους, τηρώντας τους κανόνες και απομονώνοντας, παράλληλα, κάθε είδους παραφωνία, που θέτει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα τα συμφέροντά τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ