Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου – Τα πυρηνικά, ο Μακρόν και η Υπερδνειστερία (video)

Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου – Τα πυρηνικά, ο Μακρόν και η Υπερδνειστερία (video)

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Πούτιν το ότι θα επιτεθεί η Μόσχα σε ευρωπαϊκές χώρες

Ο 71χρονος Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, απευθυνόμενος στo κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνθηκε στις δυτικές χώρες την Πέμπτη λέγοντας ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο εάν στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Πούτιν έχει μιλήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αλλά η προειδοποίησή του για τα πυρηνικά την Πέμπτη ήταν μια από τις πιο σαφείς του.


«Νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι κινούμενα σχέδια»

Συγκεκριμένα ο Βλ. Πούτιν μιλώντας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου, με αναφορά σε μια ιδέα, που διατύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία – μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλους.

“(Τα δυτικά έθνη) πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν πραγματικά μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;” είπε ο Πούτιν.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας», είπε, σημειώνοντας ότι τα υπερηχητικά πυρηνικά όπλα νέας γενιάς για τα οποία μίλησε για πρώτη φορά το 2018 είτε είχαν αναπτυχθεί είτε βρίσκονταν σε ένα στάδιο όπου ολοκληρώνονταν η ανάπτυξη και οι δοκιμές.

Τι είχε πεί ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ  Μακρόν είχε συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των συμμάχων της Ουκρανίας στο Παρίσι. Ο λόγος ήταν πως σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης κρίσιμων πυρομαχικών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι δυνάμεις του Κιέβου άρχισαν να υφίστανται απώλειες στο πεδίο της μάχης. Όμως… ο πραγματικός στόχος του Γάλλου Πρόεδρου ήταν να δείξει στη Ρωσία πως ό,τι κι αν συμβεί στις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία. Αντίθετα, αναβάθμισε τη δέσμευση της Ευρώπης για υποστήριξη της άμυνας της χώρας από “όσο χρειάζεται” σε “ό,τι χρειαστεί”.

Μολονότι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σχετική συναίνεση μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας για μια αποστολή στρατού επί του πεδίου και ούτε θα υπάρξει, όπως ξεκαθάρισαν γρήγορα άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα απαραίτητο αντίβαρο στο αφήγημα το οποίο διακινείται με πάθος από το Κρεμλίνο και τους συμμάχους του στο εξωτερικό, ότι δηλαδή η αντίσταση είναι μάταιη επειδή τάχα η Ρωσία “δε γίνεται να χάσει”.

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής επίγειων δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, έδωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Λεκορνού σημείωσε πως πρόκειται κυρίως για συμβούλους, εκπαιδευτές, εμπειρογνώμονες ασφαλείας κυβερνοχώρου και αποναρκοθέτησης, τεχνικούς οπλικών συστημάτων κλπ.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία», αλλά και ότι υπάρχουν στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν.


Θυμωμένος ο Πούτιν: “να θυμηθούν τη μοίρα εκείνων όπως ο Αδόλφος Χίτλερ της Ναζιστικής Γερμανίας και ο Γάλλος Ναπολέων Βοναπάρτης που είχαν εισβάλει ανεπιτυχώς στη Ρωσία στο παρελθόν”

Εμφανώς θυμωμένος, ο Πούτιν πρότεινε στους δυτικούς πολιτικούς να θυμηθούν τη μοίρα εκείνων όπως ο Αδόλφος Χίτλερ της Ναζιστικής Γερμανίας και ο Γάλλος Ναπολέων Βοναπάρτης που είχαν εισβάλει ανεπιτυχώς στη Ρωσία στο παρελθόν.

«Αλλά τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν ότι (ο πόλεμος) είναι μια γελοιογραφία», είπε, κατηγορώντας τους δυτικούς πολιτικούς ότι ξέχασαν τι σημαίνει πραγματικός πόλεμος επειδή δεν είχαν αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις ασφαλείας με τους Ρώσους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και προχωρούν σε πολλά σημεία, είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία πρέπει επίσης να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Πηγή βίντεο: Sky News

«Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικό-βιομηχανικό συγκρότημα με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί το επιστημονικό, τεχνολογικό και βιομηχανικό δυναμικό της χώρας», είπε.

Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα ήταν ανοιχτή σε συζητήσεις για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρότεινε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε γνήσιο ενδιαφέρον για τέτοιες συνομιλίες και ότι επικεντρώθηκε περισσότερο στο να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποτιθέμενους στόχους της Μόσχας.

“Πρόσφατα υπήρξαν ολοένα και περισσότερες αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα ότι φέρεται να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Αυτός ο υπαινιγμός… είναι ένα τέχνασμα για να μας παρασύρει σε διαπραγματεύσεις με τους όρους τους, οι οποίοι είναι ευνοϊκοί μόνο για τους Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
«…Την παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλουν απλώς να δείξουν στους πολίτες τους και σε όλους τους άλλους ότι εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο» κατέληξε.

Με πληροφορίες και απο Reuters

Σχολιάστε εδώ