Συνεχίζεται ο κατήφορος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Συνεχίζεται ο κατήφορος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

–Μπαράζ παρανομιών και περίεργων μεθοδεύσεων το έχει πάει πολλά χρόνια πίσω


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ένα ακόμα επεισόδιο, στα πολλά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται τελευταία στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, είχαμε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, η οποία, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει παράνομη σύνθεση και όλες οι αποφάσεις της είναι εν δυνάμει άκυρες. Απλώς υλοποιούνται ενώ τα μέλη της Επιτροπής γνωρίζουν ότι παρανομούν και γι’ αυτό θα κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν στον αρμόδιο εισαγγελέα, γιατί οι καταγγελίες και οι μηνυτήριες αναφορές πληθαίνουν…

Πριν μπούμε στην ουσία όσων διαδραματίστηκαν, να θυμηθούμε γιατί είναι αντικανονική η σύνθεση της Διοικητικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 14, παράγραφοι 6 και 7), μέλη συλλογικών οργάνων που έχουν συγγένεια έως τέταρτου βαθμού δεν μπορούν να μετέχουν στην ίδια συνεδρίαση. Τη διάταξη αυ­τή πρέπει να την εφαρμόζει πρώτος ο πρόεδρος του κάθε οργανισμού ή του κάθε οργάνου, που είναι ο θεματοφύλακας των νόμων και φυσικά έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Όμως, ο πρόεδρος του ΒΕΠ, που προεδρεύει και της Διοικητικής Επιτροπής, βάσει του καταστατικού, επιτρέπει να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις δύο κυρίες που έχουν αποδεδειγμένα συγγένεια μεταξύ τους και είναι μέλη της ΔΕ, γιατί χωρίς την παρουσία και των δύο δεν θα έχει την πλειοψηφία και δεν θα μπορεί να περνάει τα θέματα που θέλει. Με τον τρόπο αυτό, όμως, βάζει βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Επιμελητηρίου, γιατί τα θέματα που ψηφίζει η ΔΕ, με την αντικανονική σύνθεση, είναι πολύ σημαντικά, όπως ο προϋπολογισμός, ο απολογισμός, οι στοχοθεσίες κ.λπ., και κυριολεκτικά βρίσκονται στον… αέρα, αφού με μια απλή αίτηση ακύρωσης ή μια τυπική εισαγγελική έρευνα θα καταπέσουν και το ΒΕΠ θα βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό, ενώ οι πληρωμές ή οι δαπάνες μισθοδοσίας που έχουν γίνει με βάση αυτόν θα είναι άκυρες και θα πρέπει να επιστραφούν. Τα πάντα, δηλαδή, κρέμονται από μια κλωστή και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πρόβλημα, και μάλιστα τεράστιο, γιατί πέρα από τις καταγγελίες και τις αναφορές ακολουθούν και μηνύσεις.

Ας πάμε, όμως, στα τελευταία… επεισόδια. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η ΔΕ, με την αντικανονική σύνθεση, αποφάσισε να μην αποδίδει στον γενικό γραμματέα του ΒΕΠ τα μαγνητοφωνημένα και με κάθε τρόπο ηχογραφημένα πρακτικά των συνεδριάσεων. Με τα στοιχεία αυτά ο γενικός γραμματέας είχε ανακαλύψει πλαστογραφίες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που έρχονταν για έγκρι­ση, δεδομένου ότι υπήρχαν αντίγραφα από συνεδριάσεις που δεν είχαν απομαγνητοφωνηθεί. Αυτό, όπως φαίνεται, ενόχλησε εκείνους που είχαν κάνει τη… λαθροχειρία.

Έτσι, η ΔΕ, με τις ψήφους του προέδρου και των δύο μελών που αντικανονικά μετείχαν, αποφάσισε να μην παίρνει ο γραμματέας τα ηχογραφημένα, με τη δικαιολογία ότι τα έ­παιρνε στο σπίτι του και δεν καθόταν με τις ώρες στο Επιμελητήριο να κάνει τους ε­λέγχους, παρόλο που δεν έχει γραφείο, γιατί τα γραφεία διατίθενται σε μη έχοντες εργασία και επαγγελματική σχέση με το ΒΕΠ, α­πλά επειδή έτσι θέλει ο πρόεδρος. Αλήθεια, η Επιθεώρηση Εργασίας πώς το επιτρέπει αυτό; Πώς νομιμοποιείται η παρουσία άσχετων με το ΒΕΠ ατόμων, τα οποία σουλατσάρουν στους χώρους του και έχουν και γραφείο, τη στιγμή που δεν υπάρχουν γραφεία για τους αιρετούς, και μάλιστα για τον γενικό γραμματέα; Στη συνεδρίαση, μάλιστα, της Δευτέρας ο διευθυντής του Επιμελητηρίου ρώτησε επισταμένως τον πρόεδρο να του πει ποιος βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο από την αίθουσα της συνεδρίασης. Τι γνωρίζει ο διευθυντής και τι κρύβει ο πρόεδρος;

Και μια διευκρίνιση. Βάσει του άρθρου 70 του ν. 4497/2017, ο γενικός γραμματέας έχει την ευθύνη της τήρησης των πρακτικών. Πώς όμως θα έχει την ευθύνη τήρησης και αξιοπιστίας των πρακτικών, αν δεν έχει τα πρωτότυπα, τα ηχογραφημένα, για να κάνει τις συγκρίσεις; Εδώ, λοιπόν, η απόφαση της ΔΕ, πέρα από εν δυνάμει άκυρη, είναι και παράνομη. Δυστυχώς, ό­μως, το αρμόδιο υπουργείο αγρόν αγοράζει…

Να σημειώσουμε ότι τα πρακτικά των έξι τελευταίων συνεδριάσεων της ΔΕ ακόμα δεν έχουν αποδοθεί στον γενικό γραμματέα, παρόλο που υπάρχει εισαγγελική παραγγελία να του δοθούν αμέσως. Το «α­μέσως» φαίνεται ότι είναι κάποιοι μήνες για το ΒΕΠ… Ελπίζουμε η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά να παρέμβει. Γιατί κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι μπορούν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον εισαγγελέα, αλλά η Αστυνομία οφείλει να τους αλλάξει ά­ποψη…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ