Η Αγγλικανική Εκκλησία δέχτηκε να επιστρέψει  ιερά κειμήλια στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Αγγλικανική Εκκλησία δέχτηκε να επιστρέψει ιερά κειμήλια στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία

«Το Αβαείο του Ουέστμινστερ αποφάσισε, επί της αρχής, να επιστρέψει μια ιερή πλάκα στην Αιθιοπική Εκκλησία», αναφέρει άρθρο των «Times».

Το ταμπότ, ένα είδος πλάκας που αναπαριστά την Κιβωτό της Διαθήκης, λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης των Μαγδάλων, το 1868.
Το Αβαείο του Ουέστμινστερ και το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κατέχει 11 τέτοιες πλάκες, έχουν δεχθεί εδώ και αρκετά χρόνια εκκλήσεις από την Αιθιοπία για επαναπατρισμό των αντικειμένων. Το Αβαείο, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του μονάρχη και όχι της επισκοπής, αρνούνταν κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. «Tα ταμπότ», σημειώνει το άρθρο, «θεωρούνται τόσο ιερά από τους αιθίοπες χριστιανούς, που μόνο οι ιερείς επιτρέπεται να τα βλέπουν, ενώ δεν έχουν καν εκτεθεί δημόσια». Η απόφαση θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει και τα δικά του ταμπότ.

Το Αβαείο και το Μουσείο έχουν συμφωνήσει ότι τα ταμπότ είναι πολύ ιερά για να μελετηθούν ή να εκτεθούν. Δεν τα κοιτάζουν, δεν τα δείχνουν, δεν τα αγγίζουν και δεν αποκομίζουν τίποτα από αυτά. Τα ταμπότ που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο δεν εκτίθενται, ενώ το Μουσείο λέει ότι η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του είναι να τα δανείσει σε μια Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πλάκα, η οποία είναι τόσο ιερή για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας, που δεν μπορεί να απεικονιστεί, ήταν μέρος μιας έλξης θησαυρού που πήραν βρετανοί στρατιώτες μετά την εισβολή στο αιθιοπικό φρούριο στα Μάγδαλα, το 1868. Η πιθανή επιστροφή του είναι μέρος ενός αυξανόμενου ρεύματος αποκατάστασης που έχει δει δεκάδες τεχνουργήματα να επιστρέφονται στα αρχικά τους σπίτια, συμπεριλαμβανομένων έξι μπρούντζων του Μπενίν, που δόθηκαν στη Νιγηρία από το Μουσείο Horniman, και δύο κουρεμένων τριχών από το πτώμα του αιθίοπα αυτοκράτορα Tewodros, που επέστρεψε στην Αιθιοπία από το Μουσείο Εθνικού Στρατού.

Μια ιερή πλάκα που κατασχέθηκε από τα βρετανικά στρατεύματα στη Μάχη των Μαγδάλων, στην Αιθιοπία, το 1868, επιστράφηκε τελικά στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 σε μια εκκλησία του Λονδίνου. Οι χριστιανοί της Αιθίοπας πιστεύουν ότι τα ταμπότ δεν πρέπει ποτέ να τα βλέπει κανένας άλλος εκτός από τον κλήρο τους, επομένως, τα αποθέματα του Βρετανικού Μουσείου είναι κρυμμένα σε μια αποθήκη στο υπόγειο, όπου δεν μπορούν να τα δουν ούτε οι ίδιοι οι επιμελητές τους. Είναι αναμφισβήτητα η μόνη εντελώς αόρατη συλλογή του μουσείου.

Η επιστροφή του ιδιόκτητου ταμπότ πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Debre Tsion, στο Battersea, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Το ταμπότ εντοπίστηκε σε ηλεκτρονική πώληση από τον Γιάκοπο Γκνίσι, έναν λέκτορα στο University College of London, στον τομέα Τέχνης του Παγκόσμιου Νότου, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αιθιοπία. Ο Γκνίσι προσπάθησε να πείσει τον πωλητή να επιστρέψει το ταμπότ στην Αιθιοπία, αλλά, όταν αυτό απέτυχε, το αγόρασε τελικά, για να το επιστρέψει με ασφάλεια ο ίδιος. Αρχικά ένιωσε ότι έπρεπε να επιστραφεί διακριτικά, αφού είναι ένα ιερό αντικείμενο που δεν πρέπει να φαίνεται. Τελικά, ωστόσο, αποφασίστηκε ότι θα ήταν καταλληλότερο να γίνει αυτό ανοιχτά, για να ενθαρρυνθούν άλλοι ξένοι κάτοχοι ταμπότ να προβούν σε παρόμοια δράση. Η αποκατάσταση οργανώθηκε από το Ίδρυμα Scheherazade, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και έχει βοηθήσει στην επιστροφή άλλων λεηλατημένων αντικειμένων από τα Μάγδαλα.

Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή ταμπότ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και οι ρυθμίσεις αποθήκευσης είναι εμπιστευτικές, πιστεύεται ότι φυλάσσονται σε μια ά­κρως ασφαλή αποθήκη στο υπόγειο του συγκροτήματος Bloomsbury, όπως διευθετήθηκε σε συνεννόηση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι «η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του είναι να δανείσει τα αντικείμενα σε μια Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα μπορεί να τα φροντίζει ο κλήρος, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους». Αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς επιτυχία.

Φυσικά… ούτε συζήτηση να τα επιστρέψει εκεί που ανήκουν και από όπου τα έκλεψαν, όπως και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: wikimedia.org

Σχολιάστε εδώ