Απογευματινά χειρουργεία και ενιαία λίστα θα μειώσουν την αναμονή για επέμβαση

Απογευματινά χειρουργεία και ενιαία λίστα θα μειώσουν την αναμονή για επέμβαση

ΑΠΟ 4 ΕΩΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΟΥΝ 102.634 ΑΤΟΜΑ

–Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος στα απογευματινά χειρουργεία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Περίπου 102.000 συμπολίτες μας είναι στην αναμονή από 4 έως 12 μήνες για λίστα χειρουργείου, σύμφω­να με την εκκαθάριση που έγινε την 1η Φεβρουαρίου με την εφαρμογή της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας και μαζί με τα περιστατικά που προστέθηκαν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Στη μείωση του αριθμού αυτού στοχεύει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων σε όσα νοσοκομεία επιλέξουν να την εφαρμόσουν, αφού δεν θα είναι υποχρεωτικό. Το κόστος για τους πολίτες που θα θελήσουν να χειρουργηθούν απόγευμα θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επέμβασης.

Σημειώνεται ότι αυτό βέβαια δεν αφορά επείγοντα περιστατικά. Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργεί­ων, που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, παρουσίασαν ο υ­πουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά η ισχυροποίησή του και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Άρα, όλη αυτή η κριτική η οποία ασκείται για δήθεν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι τελείως λανθασμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στους επικριτές του περί εμπορευματοποίησης της υγείας.

Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα, καθημερινά, αρκετοί ασθενείς υπέκυπταν σε εκβιασμούς μερίδας γιατρών (από όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις) και πλήρωναν «φακελάκι» για να χειρουργηθούν πιο γρήγορα. Αυτά σιγά σιγά θα εκλείψουν και οι εκβιαστές θα χάσουν τα προνόμιά τους και την πελατεία τους. Οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα χειρουργηθούν το πρωί δωρεάν (με συγκεκριμένους κανόνες και χωρίς κανείς να τους πάρει τη σειρά στη λίστα αναμονής) ή αν θα χειρουργηθούν το απόγευμα, νόμιμα και με διαφάνεια σε όποια χρήματα πληρώσουν, και στο μισό του κόστους σε σχέση με μια ιδιωτική κλινική.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα απογευματινά χειρουργεία, θα γίνει άμεσα προκήρυξη για περίπου 700 προσλήψεις γιατρών. Ήδη έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ αντίστοιχα θα γίνει προκήρυξη για πρόσληψη 1.500 – 2.000 νοσηλευτών.

Τα περιστατικά σε αναμονή ανά περιφέρεια
Αναλυτικότερα, η λειτουργία της Ψηφιοποιημένης Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου έχει ξεκινήσει πιλοτικά, με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας να έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να είναι σε πλήρη ισχύ. Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών στη Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, μέχρι και το τέλος του 2023, ανέρχεται περίπου στους 102.000 πολίτες. Το 43% των περιστατικών αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής λίστας, ενώ για περισσότερο από 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής από 4 έως 12 μήνες:
• Βόρεια Ελλάδα 14.060 περιστατικά (44%).
• Αττική και νησιά Αιγαίου 11.183 περιστατικά (35%).
• Κρήτη 3.515 περιστατικά (11%).
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος 2.557 περιστατικά (8%).
• Κεντρική Ελλάδα 639 περιστατικά (2%).

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες είναι 26.221. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή:
• Βόρεια Ελλάδα 13.897 περιστατικά (53%).
• Αττική και νησιά Αιγαίου 6.566 περιστατικά (25%).
• Κρήτη 4.447 περιστατικά (17%).
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος 1.049 περιστατικά (4%).
• Κεντρική Ελλάδα 262 περιστατικά (1%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, για την καταγραφή και τον υπολογισμό των δεδομένων έγινε εκτενής ανάλυση μέχρι και σε επίπεδο κλινικής νοσοκομείου, για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας (περισσότερες από 400 κλίνες), το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο πολιτών για χειρουργική επέμβαση, στην καρδιοχειρουργική κλινική ο χρόνος αναμονής για χειρουργική επέμβαση είναι 4 – 12 μήνες και είναι σε αναμονή 424 πολίτες. Σε αντίστοιχου μεγέθους νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στην ορθοπεδική κλινική ο χρόνος αναμονής είναι 4 – 12 μήνες και σε αναμονή για χειρουργείο είναι 624 πολίτες.

Η λύση για να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών σε αναμονή
Το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μείωση των αναμονών για χειρουργική επέμβαση, εξέτασε όλες τις πιθανές επιλογές και τα δυνητικά οφέλη για καθεμία από αυτές. Η λύση, λοιπόν, που προκρίθηκε και θα έχει άμεση εφαρμογή είναι η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, 60 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στη Λίστα Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίησή τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Ποια είναι τα πιο συχνά είδη επέμβασης που βρίσκονται στις λίστες
Σύμφωνα με την ανάλυση του υπουργείου Υγείας, οι βασικές κατηγορίες επέμβασης που παρατηρούνται στα νοσοκομεία φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω επτά κατηγορίες.

Ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων
Για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει πραγματοποιηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση ιατρικά κριτήρια. Από τη διενέργεια των συγκεκριμένων επεμβάσεων θα προκύψουν και τα αντίστοιχα κόστη, που, όπως αναφέρθηκε, θα καλυφθούν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες επεμβάσεων και τα κόστη παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Σύγκριση κόστους με τον ιδιωτικό τομέα
Με βάση τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε είδη επεμβάσεων που θα διενεργούνται κατά τα απογευματινά χειρουργεία με τα αντίστοιχα είδη επεμβάσεων στα ιδιωτικά νοσοκομεία παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κόστος των επεμβάσεων. Αναλυτικότερα, παρέχεται συγκριτικός πίνακας παρακάτω:


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ