Πού το πάει ο Σαμαράς; Σενάρια για νέο κόμμα

Πού το πάει ο Σαμαράς; Σενάρια για νέο κόμμα

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά δεν συνιστά απλώς μια διαφωνία, έστω και… θορυβώδη, σε μια κορυφαία πολιτική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Το νόημα της κίνησής του είναι ακόμη βαθύτερο και οι προεκτάσεις της πάνε πολύ μακρύτερα.

Με την τοποθέτησή του στη Βουλή αλλά και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του το προηγούμενο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός επέφερε διπλό χτύπημα στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Με τη στάση του, αφενός αμφισβήτησε (αν δεν ακύρωσε) ευθέως το κυβερνητικό αφήγημα σε μια σειρά ζητήματα, από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα ελληνοτουρκικά και από το Μεταναστευτικό μέχρι την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και αφετέρου εμφανίσθηκε ο ίδιος (σ.σ.: ο κ. Σαμαράς) ως ο αυθεντικός εκφραστής των βασικών αρχών της παράταξης της οποίας ηγείται ο… κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο τελευταίος απέφυγε να απαντήσει στην πρόκληση, δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο κ. Σαμαράς.

Αν το έκανε και απαντούσε στον ίδιο τόνο, αυτό θα οδηγούσε σε ρήξη και την παράταξη σε μια βαθιά κρίση.
Η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός προκαλεί ερωτηματικά, ενώ στο παρασκήνιο διακινούνται διάφορα σενάρια σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του. «Εγώ εξέφρασα τις απόψεις μου», ανέφερε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας, που δεν πείθονται για το… άδολο των κινήσεών του, θεωρούν, δε, ότι κάτι σχεδιάζει.

Και αυτό διότι ο κ. Σαμαράς δεν περιορίστηκε να εκφράσει απλώς τη διαφωνία του σε ένα θέμα, προέβη σε αλλεπάλληλες δηλώσεις, ενώ προσήλθε και στη Βουλή και καταψήφισε το νομοσχέδιο. «Με τον τρόπο που κινήθηκε είναι σαφές ότι ήθελε να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, αλλά κυρίως τον Κυρ. Μητσοτάκη», σημείωσε γαλάζιος βουλευτής και πρώην υπουργός. «Άρα κάτι σχεδιάζει», υποστήριξε. Αυτό που συζητείται ευρέως στο παρασκήνιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει τη σύγκρουση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ώστε να έρθει σε πλήρη ρήξη και να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία, με σκοπό να ιδρύσει ένα αμιγώς δεξιό κόμμα.

Ακραίο ακούγεται ως σενάριο, αλλά, όταν πρόκειται για τον κ. Σαμαρά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάντως, το επόμενο διάστημα ο τελευταίος θα έχει πολλές ευκαιρίες να συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό.

Είναι οι συμφωνίες με τα Σκόπια, που θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή, αλλά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπου ο κ. Σαμαράς είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τον διάλογο που έχει ξεκινήσει ο κ. Μητσοτάκης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ