Μέχρι 8 Μαρτίου οι αλλαγές στο Ε9

Μέχρι 8 Μαρτίου οι αλλαγές στο Ε9

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) λήγει στις 8 Μαρτίου αντί για τις 31 Μαρτίου 2024, όπως προβλεπόταν μέχρι πρότινος.

Τα νέα χρονικά περιθώρια ισχύουν για όσους φορολογουμένους πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στην αποτύπωση των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων τους στα Ε9 των προηγούμενων ετών, ώστε να μην επιβαρυνθούν άδικα με υπέρογκες χρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2024.

Ισχύουν, επίσης, για όσους υποχρεούνται να υποβάλουν Ε9 έτους 2024 για να δηλώσουν μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2023, όπως η προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, η διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασης, η μετατροπή ενός ακινήτου από αποπερατωμένο σε ημιτελές λόγω καταστροφής από πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό κ.λπ.

Φέτος, μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν Ε9, καθώς οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με τις μεταβολές στα ακίνητά τους, συμπληρώθηκαν αυτόματα μέσω ενημέρωσης από την ηλεκτρονική εφαρμογή myProperty, όπου υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η υποβολή των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2024 μπορεί να γίνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ» στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι διέπραξαν λάθη ή υπέπεσαν σε παραλείψεις όταν είχαν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στα έντυπα Ε9 και εξαιτίας αυτών των λαθών ή των παραλείψεων κινδυνεύουν να χρεωθούν άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ για το 2024, θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα στις απαραίτητες διορθώσεις, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Τα συχνότερα λάθη
Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, οι κωδικοί του Ε9 στους οποίους σημειώνονται τα περισσότερα λάθη είναι οι ακόλουθοι:

1. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι, σε περίπτωση που μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.
Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά. Εφόσον υπάρχουν λάθη, πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν οι ανάλογοι κωδικοί.

Σύμφωνα τώρα με τις οδηγίες μηχανογραφικής επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (στήλη 17), αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στήλη 17α ή 17β ή 17γ), θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

2. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

3. Στα στοιχεία των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο. Σε άλλες περιπτώσεις, το άθροισμα των ποσοστών συνιδιοκτησίας δεν είναι 100.

4. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας πληρώνεται αυξημένος ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.

5. Στους ημιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019 όσο και για τα προηγούμενα έτη.

6. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ωστόσο, αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος, αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.

Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί ποτέ ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9 να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
• Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό «99», που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
• Στη στήλη 30 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη «ΟΧΙ» εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη «ΝΑΙ» εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30, θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.
• Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8, που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Αν στο Ε9 δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του έτους 2024. Για να κερδίσει την έκπτωση ο φορολογούμενος, πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9 για το 2024, στην οποία οφείλει να αναγράψει ξανά όλα τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και ταυτόχρονα να συμπληρώσει τις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ