Ευρωεκλογές: Τρομάζει η χαλαρή ψήφος

Ευρωεκλογές: Τρομάζει η χαλαρή ψήφος

–Καθαρή νίκη θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης – Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Το φάντασμα της… χαλαρής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές πλανάται πάνω από την κυβέρνηση και προκαλεί εφιάλτες στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ προβληματίζει έντονα και τα (μεγάλα) κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαχρονικά, το διακύβευμα της αναμέτρησης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν χαμηλής διαβάθμισης για την πλειονότητα των πολιτών.

Με… συνέπεια κάθε φορά να υπάρχει μια μεγάλη διασπορά ψήφων από τα μεγαλύτερα κόμματα προς τα λεγόμενα μικρότερα. Κάτι που, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προφανώς θα ισχύσει και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει, ο καθένας από την πλευρά του, ψηλά τον πήχη, η… προοπτική της χαλαρής ψήφου υπονομεύει ευθέως τους σχεδιασμούς τους και εγκυμονεί κινδύνους για την επόμενη μέρα. Καθότι, μπορεί η κάλπη αυτή να μη βγάζει κυβέρνηση, ωστόσο, από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν συμπεράσματα για την απήχηση των πολιτικών δυνάμεων στην κοινωνία, ενώ μπορεί να καθορίσουν και τις εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο και επισημαίνει την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. «Δεν είναι μια κάλπη αδιάφορη, ούτε μια κάλπη διαμαρτυρίας», ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Υπογράμμισε, δε, ότι «θα πάμε συ­ντεταγμένα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε και θα συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες περιοδείες σε διάφορα σημεία της επικράτειας, προκειμένου να κινητοποιήσει τους πολίτες και να τους μεταφέρει το μήνυμα της κρισιμότητας των εκλογών της 9ης Ιουνίου.



 

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με το κλίμα δυσφορίας και απογοήτευσης που υπάρχει σε μια σημαντική μερίδα πολιτών και συνδέεται με πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση. Ο φόβος στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι μήπως οι πολίτες θελήσουν μέσω της κάλπης των ευρωεκλογών να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ή ακόμη χειρότερα να λειτουργήσουν τιμωρητικά προς την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες και δεν προσφέρονται για την αποστολή μηνυμάτων χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Θα τους καλέσει, δε, να ψηφίσουν με μοναδικό κριτήριο το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την επισήμανση ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και των πολιτών της. Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν επίσημα να ορίσουν το ύψος του πήχη για τις 9 Ιουνίου.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν τη Νέα Δημοκρατία κάτω από το 30%, αλλά στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι προϊό­ντος του χρόνου και όσο πλησιάζουμε τον χρόνο των εκλογών το ποσοστό θα ανεβαίνει, καθώς θα αυξάνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης, που στην παρούσα φάση κινείται πέριξ του 70%. Εννοείται ότι δεν τρέφουν φιλοδοξίες για ποσοστά κοντά στο ποσοστό των εθνικών εκλογών (41%), ικανοποιημένοι θα είναι αν η Νέα Δημοκρατία υπερβεί το 34%.

Ελπίζουν
Στην παρούσα φάση, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, ωστόσο, πολύ σύντομα πρέπει να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για την πρόκληση των ευρωεκλογών. Με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος η εσωστρέφεια έχει χτυπήσει κόκκινο και το ενδεχόμενο μερίδα ψηφοφόρων του, απογοητευμένη από την όλη κατάσταση, να επιλέξει να στηρίξει κάποιο από τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της Αριστεράς είναι και ορατό και πολύ πιθανό.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αμέσως μόλις κλείσουν οι εκκρεμότητες που προέκυψαν τα προηγούμενα 24ωρα η συσπείρωση του κόμματος θα ανέβει και έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν, δε, ότι ο στόχος της δεύτερης θέσης είναι απόλυτα εφικτός και πως μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών το κόμμα θα βγει ενισχυμένο.

Τις εκτιμήσεις τους δεν συμμερίζονται αρκετά στελέχη, καθώς πιστεύουν ότι το κόμμα έχει μπει σε τροχιά αποδιάρθρωσης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης, ως συνέπεια της εκβιαστικής τακτικής που ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης αλλά και της απόπειρας αλλαγής της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, που σχεδιάζει.

Όσον αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, η πιθανότητα ένα τμήμα των πολιτών να κινηθεί στη λογική της χαλαρής ψήφου είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τις συσκέψεις υπό τον Ν. Ανδρουλάκη. Παρά τις απώλειες της κυβέρνησης και την αναταραχή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να επωφελείται πολιτικά.

Η δυναμική του παραμένει ισχνή, εξ ου και δεν καταγράφει υψηλά ποσοστά. Εν όψει ευρωεκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην επικράτεια, προκειμένου αφενός να συσπειρώσει τον κόσμο του Κινήματος και αφετέρου να υπογραμμίσει τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης.

Στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου ο στόχος για τη δεύτερη θέση, αλλά κυρίως ένα ποσοστό όσο πιο κοντά στο 20%, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ