Χαριστική βολή για τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών του Πειραιά
–Με την ένταξη των ακινήτων της περιφέρειας στη χαμηλή κλίμακα του ποσού που απαιτείται για την «golden visa»
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει τα ακίνητα του Πειραιά από εκείνα της Αθήνας στο θέμα του ποσού που απαιτείται να καταβάλει κάποιος αλλοδαπός για να αποκτήσει την «golden visa».
Συγκεκριμένα, αν αγοράσει κάποιος ακίνητο στην Αθήνα για να αποκτήσει την «golden visa», δηλαδή ταξιδιωτικό έγγραφο που έχει τα πλεονεκτήματα ελληνικού διαβατηρίου, συν το δικαίωμα απεριόριστης άδειας παραμονής με δικαιώματα έλληνα πολίτη, θα πρέπει να καταβάλει 500.000 ευρώ, ενώ αν επιλέξει να αγοράσει ακίνητο στον Πειραιά, αρκούν μόλις 250.000 ευρώ.
Μετά τη διάταξη αυτή όλοι οι αλλοδαποί που επιθυμούσαν να αποκτήσουν «golden visa» αναζητούν εναγωνίως ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που θα την πάρουν με τα μισά λεφτά, ενώ… άνοιξε η όρεξη και σε άλλους που θεωρούσαν τα 500.000 ευρώ εξωπραγματικό ποσό για τις δυνατότητές τους, ενώ τα 250.000 ευρώ τα θεωρούν πιο εφικτά.
Έτσι, όμως, δημιουργείται… τσουνάμι ζήτησης ακινήτων στον Πειραιά, με συνέπεια τα funds που έχουν πάρει κοψοχρονιά τα ακίνητα άτυχων δανειοληπτών από τις τράπεζες να έχουν αποδυθεί σε ένα πραγματικό σαφάρι απόκτησης ακινήτων μέσω πλειστηριασμών για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.
Επίσης έχουν ανέβει υπερβολικά οι τιμές των ενοικίων, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να απαιτούν αυξήσεις από τους ενοικιαστές, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Τις ανατριχιαστικές αυτές αποκαλύψεις κάνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση είναι μαχαιριά για χιλιάδες φτωχούς πειραιώτες δανειολήπτες, που τώρα χάνουν και την παραμικρή ελπίδα να σώσουν το σπίτι τους, καθώς και πολλούς ενοικιαστές, που απειλούνται με εξώσεις όταν λήξουν τα μισθωτήρια συμβόλαιά τους και οι ιδιοκτήτες θα τους ζητούν υπέρογκες αυξήσεις τις οποίες θα αδυνατούν να καταβάλλουν.
Αναφερόμενος στις διαφημίσεις που προτρέπουν τους δανειολήπτες να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στα επτά βήματα για να διασωθούν τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο κ. Κρητικός τονίζει ότι «όχι μόνο δεν υπάρχουν επτά βήματα, αλλά οι όποιες διατάξεις θεσπίζονται διευκολύνουν τα funds να βγάζουν περισσότερα σπίτια στο σφυρί, γιατί θέτουν όρους που δεν μπορούν να τους αποδεχθούν οι δανειολήπτες».
Και συνεχίζει ο κ. Κρητικός: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, παρά τις κυβερνητικές κορόνες, έχει αποτύχει. Γιατί δεν υποχρεώνει το fund να καταλήξει σε βιώσιμη ρύθμιση. Έτσι, το fund κάνει την πρόταση που θέλει, ο δανειολήπτης δεν έχει τη δυνατότητα να την αποδεχθεί και ο πλειστηριασμός είναι αναπόφευκτος. Δυστυχώς, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ως βήμα για να εκβιάζεται ο οφειλέτης. Σε πολλές περιπτώσεις έχει ρυθμίσει τις οφειλές του ο δανειολήπτης με την εφορία και χαλάει το fund τη συμφωνία, μη αποδεχόμενο ρυθμίσεις για πολύ μικρότερα ποσά. Έτσι τινάζονται όλα στον αέρα και ο εξωδικαστικός μηχανισμός πάει… περίπατο. Ακριβώς επειδή δεν υποχρεώνονται τα ξένα κοράκια να καταλήγουν σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Εκμεταλλευόμενα, δε, τις ανοχές του νόμου ή κάποιες ασάφειες, προχωράνε και σε ένα πλήθος παράνομων πράξεων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη, εκβίαση, διατάραξη οικογενειακής ειρήνης κ.λπ.. Για όλα αυτά τα αδικήματα η Ομοσπονδία συγκεντρώνει στοιχεία και θα καταθέσει σειρά μηνύσεων για λογαριασμό εκατοντάδων δανειοληπτών που είναι μέλη της και έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτών των πρακτικών και των παράνομων ενεργειών. Είναι αδιανόητο να γίνεται ένα ακατανόητο πογκρόμ εναντίον δυστυχισμένων ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους και να παραμένουμε απαθείς. Κάπου αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει. Τα αδικήματα που κάνουν καθημερινά τα funds είναι αυταπόδεικτα, μάλιστα και εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος έχει δηλώσει δημόσια ότι έχουν αποκαλυφθεί δύο περιπτώσεις ξεπλύματος από εταιρείες διαχείρισης δανείων».
«Η υπόθεση θα πάει μακριά και θα την τραβήξουμε όσο πρέπει, μέχρι να βρουν το δίκιο τους όλοι αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο των κάθε λογής αλλοδαπών παράνομων κερδοσκόπων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών.
Καταλήγοντας, ο κ. Κρητικός ανέφερε ότι υπάρχουν λύσεις για να σταματήσει η ασυδοσία των funds και να επανέλθει η νομιμότητα. Αρκεί να γίνουν τα ακόλουθα απλά βήματα:
1. Να καθιερωθεί πιστοποιητικό νομιμότητας των χρημάτων που δίδονται για να αποκτηθεί ένα ακίνητο από πλειστηριασμό. Δεν είναι δυνατόν για να αγοράσει ένας Έλληνας κάποιο σπιτάκι να περνάει από χίλια κόσκινα για «πόθεν έσχες» των 30.000 ή 40.000 ευρώ που θα διαθέσει και κάποιοι να δίνουν εκατομμύρια στους πλειστηριασμούς χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
2. Να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο με τα στοιχεία των διευθυντών, των εκπροσώπων, των μετόχων και των μεριδιούχων των funds και, αν δεν τα δίνουν, να μην τους επιτρέπεται να αγοράζουν ή να διαχειρίζονται δάνεια.
3. Να διαθέτουν κεφάλαια ανάλογα των αγορών που θέλουν να κάνουν τα διάφορα funds, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοια μορφώματα με μετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ μπαίνουν σε πλειστηριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων.
4. Να αυξηθεί το όριο για την «golden visa». Στα μεγάλα αστικά κέντρα να πάει στο 1 εκατ. ευρώ και να μείνει το όριο των 250.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 25.000 κατοίκων. Επίσης, τα ακίνητα που αγοράζονται για την «golden visa» σε Αθήνα και Πειραιά να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για γραφεία και έδρες επιχειρήσεων.
5. Όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα με το σύστημα Airbnb να υπάγονται στο καθεστώς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ξεκάθαρες απόψεις, που οδηγούν εκ του ασφαλούς στη νομιμότητα και στη δίκαιη αντιμετώπιση των δανειοληπτών και κυρίως βάζουν τάξη σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, που ταλαιπωρεί και εξαθλιώνει χιλιάδες συμπολίτες μας.
Αν η Πολιτεία θέλει να υπάρχει κράτος δικαίου και να κυριαρχεί η νομιμότητα, δεν έχει παρά να τις εφαρμόσει. Αν, όμως, άγεται και φέρεται από τα ποικιλώνυμα, ύποπτα funds, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Και, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν θα κάνει…