Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο Πούτιν διανύει την κατωφέρεια

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο Πούτιν διανύει την κατωφέρεια

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η κομβική στιγμή στη σχέση Πούτιν – Ναβάλνι ήταν το μακρινό 2011.

Τον χειμώνα εκείνης της χρονιάς τίθεται επικεφαλής του κινήματος που αμφισβητεί τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα. Για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία, το 2000, οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν τόσο μεγάλη έκταση. Του επιβάλλονται οι πρώτες ποινές φυλάκισης και ιδρύει το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK).

Το 2013 γίνεται το πρόσωπο της αντιπολίτευσης, με το 27,2% των ψήφων στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας, απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο, που ήταν από το περιβάλλον του Πούτιν. Δύο χρόνια αργότερα, το κόμμα του, το Κόμμα της Προόδου, τέθηκε εκτός νόμου.

Στις 20 Αυγούστου του 2020 φτάνει ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση στη Σιβηρία, μεταφέρεται σε κώμα στο Βερολίνο, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 το Βερολίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν.

Στις 4 Αυγούστου 2023 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για εξτρεμισμό. Στις 25 Δεκεμβρίου του 2023 η εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, μέχρι που πέθανε ενώ… περπατούσε.

Ολόκληρη η Δύση δεν πείθεται στο ελάχιστο από τη θέση της Μόσχας ότι δεν έχει σχέση με τον θάνατό του.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, αφού κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται πλήρως υπεύθυνες για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Το κουμπί για τον Ναβάλνι πρέπει να πατήθηκε όταν σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στη Ρωσία, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές, από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν, απουσία αντιπάλου και αντιπολίτευσης.

Τι συνάγεται από τα παραπάνω; Ότι η Δύση και ο ελεύθερος κόσμος έχει ανεχτεί για πολύ καιρό τις πρακτικές του Πούτιν.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι όλα στη ζωή είναι νομοτέλεια, μάλλον ο καθεστωτικός ηγέτης, παρά την παντοδυναμία του στο εσωτερικό, βρίσκεται στην κατωφέρεια του λόφου…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ